mszp.hu | Külföld | GMO közlemény
2015. január 14. 10:40

Európai parlamenti vita a GMO-termesztés korlátozásának lehetőségéről

Szanyi Tibor, szocialista EP-képviselő tegnap szavazatával is támogatta a tagállamok GMO-termesztés korlátozására, illetve megtiltására biztosított lehetőséggel kapcsolatos indítványt. A GMO-kal kapcsolatban mai napig nincs teljes egyetértés a tagállamok, illetve a szakértők között. Ezt az is mutatja, hogy lassan ötödik éve folyik erről vita az Európai Parlamentben. Ebben a folyamatban végre sikerült előrelépni, bár természetesen ez nem jelenti a GMO-k termesztését ellenzők és az amellett kardoskodók vitájának a végét.

Szanyi Tibor, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának szocialista póttagja úgy véli, hogy meg kell adni a GMO-k termesztésének korlátozási jogát a tagállamok számára, ehhez pedig egységes irányelvre van szükség. Helyesnek tartja, hogy a GMO-kal kapcsolatban bővülnek a tagállamok beavatkozási lehetőségei és átláthatóan alakíthatják ki saját megítélésük szerint a korlátozás mértékét. Ezen túlmenően, a korlátozás a szomszédos országok meghatározott határzónáiban is érvényesek lesznek. Az egységes szabályozás megoldás lehet a biotechnikai cégek jogi támadásaival kapcsolatos tagállami félelmekre is. Természetesen a végrehajtásban nagy felelősség hárul a tagállamokra, határidőket kell betartani és betartatni.
 
Ezzel kapcsolatban az EU intézményeit is kötelezettségek terhelik, mint például a kereskedelmi megállapodások esetében. Ezek tárgyalásakor – mint az éppen folyó TTIP esetében –, koherens álláspontot kell képviselni. A kereskedelmi szerződések megkötése után is meg kell, hogy maradjon a tagállamok joga a GMO-k termesztésének / forgalmazásának tiltására; egészségügyi okokból, a biológia sokféleség és az ökoszisztéma megőrzése érdekében - hangsúlyozta a szocialista képviselő.
 
Szanyi Tibor
EP-képviselő,
a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának szocialista póttagja