mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. április 22. 12:52

Európai Polgár Díjra jelölte Ujhelyi az ADOM Diákmozgalmat

Európai Polgár Díjra jelölte Ujhelyi az ADOM Diákmozgalmat
Az ADOM Diákmozgalmat, velük együtt pedig szimbolikusan az európai értékeket követő magyar fiatalokat jelölte idén Ujhelyi István az Európai Polgár Díjra – ezt az MSZP EP-képviselője jelentette be a közösségi oldalán.

Az európai politikus érvelésében kiemelte, hogy az ADOM Diákmozgalom aktívan hozzájárult az ingyenes InterRail-bérletprogram (DiscoverEU) magyarországi megismertetéséhez, a pályázat önkéntes nagyköveteiként többezer magyar fiatalhoz juttatták és juttatják el a lehetőség hírét, valamint segítettek az érintetteknek a pályázatok benyújtásában.

Ujhelyi hozzátette: az ADOM Diákmozgalom nemcsak érdekvédelmi munkájában, de az ifjúsági együttműködések szervezésében és az európai értékek hiteles megjelenítésében is példát mutat, ezért döntött a szervezet jelölése mellett.

Az elismerést minden évben az Európai Parlament adja át a díjazottaknak. Az Európai Polgár Díjra olyan magánszemélyeket vagy szervezeteket lehet jelölni, akik kivételes teljesítményt nyújtottak az uniós tagállamok polgárai közötti kölcsönös megértés elmélyítésében és a szorosabb integrációban, vagy erősítették például az európai szellemiséget a határokon átnyúló együttműködésekkel.

A jelöléseket minden tagállamban egy nemzeti zsűri értékeli, amely három EP-képviselőből, egy nemzeti civilszervezet és egy nemzeti ifjúsági szervezet képviselőiből áll. Az általuk rangsorolt legfeljebb öt jelöltet továbbítják az Európai Polgár Díj kuratóriumához, amely meghozza a végső döntést a díjazottakról; ennek a testületnek élén az Európai Parlament elnöke áll.

Budapest/Brüsszel - 2022.04.22.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21