mszp.hu | Belföld
2024. április 02. 12:21

Európai szinten is az egyik legerősebb blokk az MSZP-DK-Párbeszéd koalíció

Európai szinten is az egyik legerősebb blokk az MSZP-DK-Párbeszéd koalíció
Csütörtökön jelentette be az MSZP, a DK és a Párbeszéd-Zöldek, hogy stratégiai megállapodást kötöttek, közös listán indulnak az európai parlamenti és önkormányzati választásokon is. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az ATV Voks című műsorában beszélt a koalíció fontosságáról, valamint annak erejéről. Az MSZP ragaszkodik szociáldemokrata értékrendjéhez, és büszke arra a koalícióra, mely most létrejött a három párt között.

Az MSZP, a DK és a Párbeszéd-Zöldek közös listán fog indulni a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választásokon. Kunhalmi Ágnes szocialista társelnök szerint fontos lenne, hogy két választás között is együttműködjenek az ellenzéki pártok. Mint érvelt, a 2024-es választások után sem szabad szétszakadni, folyamatosan kell építkezni a jelenlegi szélsőjobboldali autoriter rendszerrel szemben egy baloldali szociáldemokrata zöld alternatívát kínálva. 

A három párt közötti megállapodás az Orbán Viktor és kormányát valóban leváltani akaró ellenzéki szavazók számára kínál választási lehetőséget. A koalíciót igényelték a választópolgárok, hiszen az ellenzéki szavazók 80 százaléka széles együttműködést szeretne látni, a választási rendszert pedig nem lehet kívülről megváltoztatni. A most létrejött együttműködés körülbelül 1,5 millió szavazót foglal magában, uniós szinten is az egyik legerősebb blokk.

A közös európai parlamenti lista első négy helyén DK-s, az ötödiken MSZP-s, a hatodikon szintén DK-s, a hetediken pedig a Párbeszéd jelöltje áll, és ez a mintázat megy végig a listán. Az MSZP jelöltje, az ötödik helyen, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, az MSZP alelnöke A Závecz Research márciusi felmérése alapján a hetedik hely még mandátumot ér június 9-én. A következő hetekben azért kell dolgozni, hogya közös listával minél jobb eredményt érjenek el a pártok, és csökkenjen a Fidesz mandátumainak száma az Európai Parlamentben, mondta el Kunhalmi Ágnes. Hozzátette: a koalíció garancia annak megakadályozására, hogy a szélsőséges irányzatok és Orbán Viktor szövetségesei előretörjenek az Európai Unióban. Ennek fontos gátat szabni, ugyanis a céljuk, a szociális Európa lerombolása. Ha ezt nem sikerül megakadályozni, akkor Kunhalmi Ágnes szerint el lehet búcsúzni az európai forrásoktól és az európai minimálnyugdíjtól is.

Az MSZP társelnöke kiemelte, a Párbeszédre is szükség van ebben a koalícióban, hiszen ez egy zöld és baloldali párt. Az MSZP-nek is vannak zöld javaslatai, például a Kádár-kockák és a panelházak újra szigetelése. A megvalósításra közvetlen forrásra van szükség, amelyet az Európai Unióból meg lehetne szerezni, Tüttő Kata is ezért fog küzdeni az EP-ben.

Az együttműködő ellenzéki pártok mindegyike különböző attribútumokkal rendelkezik, így az MSZP egy klasszikusan szocialista párt, a DK pedig inkább egy polgári radikális politikai erő, amelynek baloldali szavazói vannak és programja szociáldemokrata elemeket tartalmaz. A szociáldemokrata értékeket jól mutatja az, hogy az MSZP és a DK is ugyanabban az európai pártcsaládban foglal helyet, az Európai Szociáldemokraták Pártjában. Kunhalmi Ágnes szerint meg kell őrizi a különbözőségeket. Az MSZP egy demokratikus, baloldali Magyarországot szeretne felépíteni, amelyben a szociális vívmányok megvalósulnak, a koalícióval pedig már „szavazható alternatívát kínálnak az emberek számára.

Kunhalmi Ágnes Magyar Péter kijelentéseiről, miszerint a jelenlegi ellenzéket is le kellene váltani, elmondta, az ilyen megszólalások nem hozzák közelebb a 2026-os kormányváltást. Az MSZP nem tud egyetérteni azokkal a kijelentésekkel, miszerint egy Orbán nélküli Fidesszel is együtt lehetne működni, inkább egy demokratikus jobboldalra lenne szükség. Az MSZP ragaszkodik szociáldemokrata értékrendjéhez és büszke arra a koalícióra, amely most létrejött a három párt között.

Kapcsolódó párttagok