Európai szinten kell biztosítani a tájékozódás szabadságát!

"Teljes mértékben egyetértek Renate Weber jelentésével, miszerint kérjük az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot olyan jogszabályra, amely európai szinten szabályozza a véleménynyilvánítás, a tájékozódáshoz és a tömegtájékoztatás szabadságát. " - jelentette ki Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője tegnap Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén a tömegtájékoztatás szabadságának európai szabályozására javaslatot tevő Weber-jelentés vitájában. "Támogatom, hogy jöjjön létre a tagállamok médiagyakorlatát ellenőrző uniós monitoring mechanizmus." - emelte ki a politikus.

A szocialista képviselő emlékeztetett: 2011 márciusában az Európai Parlament állásfoglalást fogadott el a magyar médiatörvényekről, amelyek a Weber-jelentésben vázolt problémák nagy részét (pl. a közszolgálati médiára nehezedő politikai nyomást vagy a műsorszórási engedélyek elosztásának anomáliáit) pontosan tükrözik. "Bár az Európai Parlament és az Európai Bizottság, személy szerint Neelie Kroes Biztos Asszony fellépésének köszönhetően módosultak ugyan a magyar médiatörvények, de a legsúlyosabb probléma fennmaradt: az adófizetők pénzéből működő állami rádió és televízió hírműsorai egyáltalán nem tükrözik a magyarországi és a nemzetközi viszonyokat. A hírműsorok torzítanak, manipulálnak, sőt hazudnak, ezért ezekből a médiumokból a magyar állampolgárok nem tudnak hitelesen tájékozódni." - hangsúlyozta Tabajdi.

A szocialista delegációvezető hozzátette: "a fogalommá vált Klubrádió-ügy, a közszolgálati médiában megjelenő retusált és torzított riportok tünetei annak a fojtogató légkörnek és az újságírói öncenzúrának, ami továbbra is jellemzi a magyar médiát. Ez így nem nevezhető szabad médiának. Csorbulnak a magyar állampolgároknak az Alapjogi Chartában garantált jogai! A tájékozódás szabadsága nélkül nincsen jogállamiság, nincsen szabad választás, nincsen demokrácia! Az a tény pedig, hogy az újságírók sokszor a maguk politikai ízlése szerint válogatnak és akár agyonhallgatnak, egy külön elemzés tárgyát képezi.”