Gazdaság, Külföld
2012. december 06. 09:23

Európai szintű szabályozásra van szükség!

A nők száma az európai vállalatok felső vezetésében elmarad a népességen belüli arányuktól. Jogos igény tehát, hogy ezen változtatni kell. Azonban mi a helyes megközelítés a cél eléréséhez? Ezt a kérdést vitatták meg azon a szerdai beszélgetésen, amelyet a The Parliament Magazine rendezett Brüsszelben. Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének (PES Women) elnöke hozzászólásában a számon kérhető, és szigorú, európai szintű szabályozás szükségessége mellett érvelt.

Gurmai Zita felidézte: Viviane Reding, a szakterületért felelős európai biztos 2011 tavaszán a női vezetők arányának önkéntes emelésére kérte a vállalatokat. A felhívás nem járt sikerrel: mindössze 24 vállalat tett eleget a felkérésnek. Az Európai Bizottság ezért – a PES Women hosszú ideje hangoztatott sürgetésének megfelelően – kötelező kvóták bevezetéséről határozott. A bizottsági javaslat ugyanakkor heves ellenállásba ütközött a tagállamok részéről, illetve a biztosi testületen belül is voltak, akik ellenezték azt. Végül Reding biztos asszony az eredetileg tervezettnél egy hónappal később, idén novemberben mutatta be a javaslatot, amely azonban a PES Women és a szocialista-demokrata parlamenti frakció szerint nem kellően ambiciózus.

"Tisztában vagyunk a kritikákkal, és azzal, hogy nemcsak a tagállamok, de még az Európai Bizottság tagjai között sem volt teljes egyetértés. Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy csak szigorú, számon kérhető, nem teljesítés esetén pedig szankciókat meghatározó irányelvvel érhetünk el eredményeket. Enélkül nemhogy 2020-ra, de 2050-re sem valósulna meg a vezetői pozíciók igazságos eloszlása, amely nemcsak elvi kérdés: a nőkben rejlő potenciál kiaknázása a kulcsa Európa gazdasági növekedésének. A megosztott Bizottsággal és Tanáccsal szemben, az Európai Parlament már több alkalommal is nagy többséggel állt ki a női kvóta ügye mellett” – hangsúlyozta Gurmai Zita, hozzátéve, hogy az – egy Eurobarometer-felmérés szerint – az európai polgárok 75 százalékának támogatását is élvezi.

A PES Women elnöke a szankciók hiányán kívül, a bírálta a bizottsági javaslat szűk alkalmazási területét és időbeli korlátját is. Gurmai Zita szerint nem lenne szabad kivonni a végrehajtó jellegű testületeket és az 50 millió eurónál kisebb forgalmat lebonyolító vállalatokat a szabályozás hatálya alól, és hiba lenne rögzíteni azt is, hogy a jogszabály 2028-ban hatályát vesztené. „Ez rossz üzenetet közvetítene, és veszélybe sodorhatja az addig elért eredményeket. Az esélyegyenlőséget sohasem tekinthetjük magától értetődőnek!” – figyelmeztetett Gurmai Zita.