Európai szintű településeket hoz létre az MSZP

Európai szintű településeket hoz létre az MSZP
A források jó felhasználását társadalmi egyeztetéssel erősítené az MSZP – erről számolt Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában, ahol ismertette a párt önkormányzati programját.
Tóth azzal indított, hogy transzparenssé teszik a közbeszerzéseket és szeretnék bevonni a lakosságot, a helyi választókat abba, hogy mire fordítják az európai uniós forrásokat valamint az állami támogatásokat. „Ez ne arról szóljon, hogy Mészáros Lőrinc vagy épp Orbán Viktor családjához köthető cégek hogyan hordják el az európai uniós pénzeket, hanem a helyi lakossággal, a helyi lakókkal együtt kerüljenek ezek felhasználásra” – mondta Tóth Bertalan.
 
Ezután a pártelnök arról beszélt, hogy az MSZP igazságos, 32%-kal olcsóbb gázárat biztosítana a lakosságnak, és ezt próbálja végigvinni a Parlamentben. Elmondása szerint a 2014-ben megállapított lakossági árakhoz képest jóval alacsonyabb tőzsdei árak alakultak ki, és ennek a hasznát most már állami tulajdonban lévő cégek fölözik le, ahelyett, hogy a magyar családokhoz juthatna. „A mi javaslatunknak az a lényege, amelyet eleddig kilencszer szavaztak le a jelenlegi kormánypártok, hogy átlagfogyasztással rendelkező háztartásban körülbelül 3500 forinttal olcsóbb lehet a gáz ára havonta. Ha kiszámoljuk, hogy ezt most már több mint 4 éve nem adja oda a Fidesz, akkor olyan 170.000 forinttal tartozik a magyar családoknak” – ismertette a szocialista politikus.
 
Az önkormányzati választásokon az összefogás pártok között egyeztetett jelöltjeiről a következőket mondta: „Ezt a döntést meg kellett hozni annak érdekében, hogy a településeken az ellenzéki jelölteknek esélye legyen a Fidesz legyőzésére, számunkra ez az elsődleges. Minden más ebből a szempontból másodlagos, attól függetlenül, hogy emberileg nehéz döntések vannak (…), de ez mindig emberi sorsokról szól.”
 
Példaként Csepelt említette, ahol hatpárti együttműködés van, és így esély van arra, hogy Németh Szilárd és csapata leváltásra kerüljön. Tóth elmondta, hogy itt is kompromisszumokat kellett kötni; az utolsó pillanatban sikerült összehozni az ellenzéki együttműködést. „Azt kell nézni, hogy a 23 kerületben teljes ellenzéki együttműködés van, főpolgármester-jelölt van, (…) a megyei jogú városok 90%-ában sikerült a teljes ellenzéki együttműködést összehozni és a nagyobb városokban is rengeteg helyen sikerült ezt az együttműködést megteremteni. Sajnos ez áldozatokkal jár, a Magyar Szocialista Párt elődleges célja a Fidesz leváltása” – zárta az élhető települési önkormányzatokról szóló elképzelések és célok ismertetését a műsorban Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt elnöke, a párt parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.
 

Kapcsolódó párttagok