Európai tapasztalatokkal a jobb magyar vízgazdálkodásért

Az uniós es a hazai jogszabályoknak, illetve támogatásoknak abban kell segíteniük a magyar gazdákat, hogy hatékony öntözőrendszerek telepítésével, a növényvédőszerek és a műtrágya célzottabb használatával olcsóbban, környezetkímélőbben es hatékonyabban termeljenek. Az általam kezdeményezett átfogó uniós tanulmány ezeket az Európa- és világszerte alkalmazott technológiai megoldásokat, szabályozási eszközöket és hagyományos gazdálkodási módszereket gyűjti össze" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az EP Környezetvédelmi Bizottságának tagja. A szocialista EP képviselő az Európai Parlament tudományos hatásvizsgálattal foglalkozó testületében (STOA) "Fenntartható erőforrás-gazdálkodás, különös tekintettel a vízhasználatra" címmel kezdeményezte a nagyszabású tanulmány elkészítését, amelynek időközi jelentését mutatták be ma az EP Környezetvédelmi Bizottságában.

Tabajdi Csaba a bizottsági ülésen kiemelte, hogy a vízgazdálkodás az erőforrás-hatékonyság legkevesebb figyelmet élvező területe. Sem a lakosság, sem a politikai döntéshozók nem tekintenek szűkös erőforrásként a vízre, pedig a mediterrán térségben és Közép-Európa egyes térségeiben, így a magyarországi Homokhatságon már most is mindennapos probléma a vízhiány. Az éghajlatváltozás hatására ezek a problémák még súlyosabbá válhatnak, ezért fel kell készítenünk az európai mezőgazdaságot az alkalmazkodásra. A szocialista képviselő példaként említette Baden-Württenberg tartományt, ahol a gazdák támogatást kapnak az államtól amennyiben korlátozzák a műtrágya-használatot. Szintén követendő példaként hozta fel az izraeli szennyvíz-újrahasznosítási megoldásokat, amelyek mind a technológia, mind az újrahasznosított víz tekintetében messze megelőzik az európai mediterrán térség országait. Tabajdi sürgette, hogy az EU állapítson meg a víz újrahasznosított víz minőségére vonatkozó sztenderdeket, ezek hiánya ugyanis jelenleg a mezőgazdasági célú víz-újrahasznosítás legnagyobb korlátja.

"A Közös Agrárpolitika folyamatban lévő reformja kapcsán fontos, hogy vidékfejlesztési forrásokkal támogassuk a hatékony, gazdaságos öntözőrendszerek kiépítését. Előnyben kell részesíteni azokat a mezőgazdasági művelési technikákat, amelyek növelik a talaj vízvisszatartó képességét, összegyűjtik és hatékonyan hasznosítják az esővizet és ezáltal csökkentik a növények öntözés-igényét."

Tabajdi Csaba elmondta, kezdeményezni fogja, hogy az elkészült tanulmányt minden tagállam mezőgazdasági és környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó minisztériuma kapja meg, így azt a magyar Vidékfejlesztési Minisztériumhoz is el fogja juttatni.