Európai vizsgálatot a hátrányos helyzetűek ösztöndíja ügyében!

Orbán Viktor kormányfő, amikor négy évvel ezelőtt együttműködési megállapodást kötött az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ), azt hangsúlyozta: csak olyan emberekkel ír alá megállapodást, akik tartják a szavukat, ha pedig a megerősített szervezet nem él a lehetőségeivel, akkor „nem fogunk tisztán állni az Úr színe előtt”.Az ORÖ lopásszagú pénzköltései kapcsán azóta számos feljelentés született, a NAV például három ügyet egyesítve nyomoz a „Híd a munka világába” elnevezésű program forrásainak felhasználása kapcsán. A romaönkormányzat ugyanis az uniós forrásokból finanszírozott programból a hátrányos helyzetűek támogatása helyett, illetve mellett gellérthegyi irodát vett, autókat bérelt, tízmilliós irodabútorokra költött. A korrupciót állami szintre emelő kormányzat persze nem talált ebben semmi kivetnivalót, nem úgy az Európai Unió csalás elleni hivatala, amely – a hatóságokhoz hasonlóan – már vizsgálódik az ügyben.


A napokban írásbeli kérdés formájában vizsgálatot kezdeményeztem az Európai Bizottságnál az „Út a szakmaválasztáshoz” program működése kapcsán is, mivel a nyilvánosságra került információk szerint a hátrányos helyzetű fiatalok – milliárdos uniós keretből finanszírozott – ösztöndíját és mentortanáraik támogatását nem, vagy csak részben és legtöbbször azt is késve fizetik ki. Az uniós támogatású ösztöndíjprogram célja épp az lenne, hogy a hátrányos helyzetű, általános iskolás diákok piacképes szakmát nyújtó intézményekben tanulhassanak tovább. A legújabb hírek szerint az ORÖ ezen program keretében százmilliós értékben rendelt táblagépeket, de ezek egyelőre szintén nem, vagy néhány esetben jutottak csak el az érintettekhez.

Felháborító és tűrhetetlen, hogy a hátrányos helyzetű fiatalok támogatását szolgáló, európai finanszírozású programokat rendre a sunyi lopás gyanúja lengi körül! Felszólítom Orbán Viktort, hogy tételesen számoltassa el a forrásokat kezelő szervezeteket! Felszólítom a kormányt, hogy tegyen azonnali, garanciális intézkedéseket annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetűek támogatására szánt uniós források ne a haveroké, hanem a rászorultaké legyen! Különben, ahogy a kormányfő fogalmazott: „nem fognak tisztán az Úr színe előtt állni!”

9108 órával vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden vasárnap figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Ötvenötödik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.
 
dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő