MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament
2015. szeptember 03. 18:11

Európainak és józannak kell maradni - Országgyűlés

Megemlékezés, menekültügy, az adó- és pénzügyi világ botrányai, az ESZOSZ károsultjai, a Transparency International jelentése, a Quaestor-törvény és a különleges gazdasági övezetek ügye. Ülésezett a parlament.

Megemlékezés

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke napirend előtt megemlékezett három, a nyáron elhunyt volt szocialista országgyűlési képviselőről, Várnai Lászlóról, Nagy Sándorról és Soós Győzőről. A képviselők néma felállással adóztak a volt politikusok emlékének.

"Orosz rulettet játszottak, és nem jött be!"

Tóbiás József a kormány cselekvését hiányolta az elmúlt nyolc hónapban. Szerinte a kabinet nem tartotta be a schengeni megállapodást, ugyanis ha betartották volna a szabályokat, akkor ma Budapesten nem lennének menekültek. Biztosítani kellett volna, hogy a menekültek eljussanak a táborokba, hogy nagyon gyorsan döntsenek kérelmükről - mondta.

Európainak és józannak kell maradni

Tóbiás József bírálta a kormányzat menekültügyben benyújtott törvénycsomagját, azt embertelennek, erkölcstelennek, számos elemében alapjogot sértőnek nevezte. Szerinte az szögesen szembenáll a nemzetközi törvényekkel. Egy probléma van, az előterjesztés a menekültkérdéssel kapcsolatban semmilyen érdemi lépést nem tartalmaz - értékelte. Véleménye szerint a kormány arra játszik, hogy egy diktatúrára "hajazó" működési rendet vezessen be Magyarországon. Emlékeztetett arra, hogy minden mostani javaslat ott volt a Ház előtt már nyáron, csak a kormánypártok pártpolitikai célok miatt nem támogatták. Szerinte a magyar emberek azt szeretnék, ha nem lenne "átvándorlási hullám", de azt is szeretnék, ha nem bánnának embertelen módon a menekültekkel.

Balek vagy bűnöző?

Tóth Bertalan az adó- és pénzügyi világ botrányai közé sorolta a Quaestor- és Buda Cash ügyeket és gondatlanságnak minősítette azt is, hogy az állam beszállt a Széchenyi Bankba, ahol 3 milliárd forintért 49 százalékos tulajdonrészt szerzett. Értékelése szerint a pénzintézetnél már 2011-ben is szabálytalanságokat követtek el, a nemzetgazdasági tárca felelőssége pedig megkerülhetetlen az állami szerepvállalásban. Felvetette, hogy miért kellett az államnak belépnie és felelősnek érzi-e magát.

Szövetkezeti mutyi - avagy lopni mindent, ami "mozdítható"?!

Mikor kártalanítják az ESZOSZ károsultjait? Bangóné Borbély Ildikó újabb szövetkezeti mutyiként értékelte, hogy az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) 2,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást vett fel hátrányos helyzetűek foglalkoztatására, semmit nem tartott be a vállaltakból, megkárosította az embereket, vezetői pedig elérhetetlenek. Szerinte ez azt bizonyítja, hogy a nélkülözőkkel mindent meg lehet tenni. Az ellenzéki politikus szerint 2800 becsapott ember napi megélhetési gondokkal küzd, a kormány közbenjárását kérte.

Transparency International jelentés - mi a véleménye Legfőbb Ügyész Úr?

Bárándy Gergely a legfőbb ügyészhez intézett azonnali kérdésében azt mondta, a Transparency International egy korrupcióval foglalkozó elemzése szerint Magyarországon a jogszabályok nem zárják ki a bűnüldözés politikai befolyásolásának lehetőségét, majd hozzátette, a Velencei Bizottság már 2012-ben a fékek és ellensúlyok rendszerének kialakítását sürgette a legfőbb ügyész jogkörei miatt. A képviselő azt kérdezte Polt Pétertől: élve törvénymódosítást kezdeményező jogával, szükségesnek tartja-e a szabályok változtatását?

Miért nem tartják be a törvényt?

Szakács László azt kérdezte, hogy miért nem tartja be a kormány a Quaestor-törvényt? Felidézte, hogy a törvény elfogadása után többféle nyilatkozat hangzott el, 90 napos kártalanításról, majd az Ab-beadványra hivatkozva a felfüggesztésről. Arra volt kíváncsi, mi a szakmai álláspont, végre kell-e hajtani a parlament által elfogadott törvényt, amivel szemben ugyanakkor Ab-eljárás van folyamatban. Szerinte utólagos normakontroll nem állítja meg egy törvény végrehajtását - rögzítette.

Hogyan lesz képes megoldani a Honvéd Kórház Újpest és Rákospalota - mintegy 160 ezer lakosának aktív kórházi ellátását?

Horváth Imre azt kérdezte, hogyan lesz képes megoldani a Honvédkórház Újpest és Rákospalota mintegy 160 ezer lakosának aktív kórházi ellátását.

Mi az Önök álláspontja, elhangozhat egy ilyen kijelentés?

Heringes Anita azzal kapcsolatban kérdezett, hogy szerinte a jobbikos Novák Elődnek a Magyarországon élő kisebbségeket kirekesztő, velük szemben gyűlöletkeltő felszólalása volt még a nyáron a parlamentben. Ilyen szavak elhangozhatnak az Országház falai között? - kérdezte a kormány képviselőjét.

Hol tart a különleges gazdasági övezetek ügye Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében?

Hol tart a különleges gazdasági övezetek ügye Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hány munkahely jött létre ezeknek köszönhetően? - firtatta Tukacs István.