Külföld | ESZP válság női esélyegyenlőség
2013. február 06. 08:39

Európának szüksége van arra az új lendületre, amit Hollande elnökké választása jelentett

Gurmai Zita, az ESZP Nőszervezetének elnöke a keddi plenáris ülést követő frakcióülésen üdvözölte azt az új lendületet, amellyel François Hollande, a Francia Köztársaság elnöke megválasztását követően ismét kiemelt európai témává tette a növekedést, a foglalkoztatottságot és a szociális kérdéseket.

Gurmai Zita szerint a francia államfő emlékeztette a többi állam- és kormányfőt arra, hogy Európa sokkal több, mint egy statisztikai számhalmaz összessége; Európa mindenekelőtt egy politikai és demokratikus kezdeményezés, amelynek egyik legfontosabb feladata az állampolgárok, elsősorban a leginkább rászorultak érdekeinek védelme. Az európai parlamenti képviselő megköszönte a francia elnöknek két kiemelkedő jelentőségű kérdés, az Európai Ifjúsági Garancia, valamint a pénzügyi tranzakciós adó iránti elkötelezettségét, amelyek létrejöttéért az Európai Szocialisták Pártja régóta harcol.


 
„Szeretném továbbá kihangsúlyozni a francia kormány erőfeszítéseit a nemek közötti egyenlőség megvalósulása, valamint a nők elleni erőszak leküzdése érdekében. Mivel égető szükségünk van egy valós politikai akaratra, mind a tagállamok, mind az Európai Unió szintjén ahhoz, hogy a nemek közötti egyenlőség kérdése, legfőképpen a válság nőkre gyakorolt hatásának problémája kiemelt hangsúlyt kapjon, számítunk az Önök támogatására. Nagyon bízom abban, hogy a politikai akaratot konkrét intézkedések követik.”- mondta dr. Gurmai Zita.
 
François Hollande-hoz címzett felszólalása zárásaként az ESZP Nőszervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy számít a francia kormány támogatására annak érdekében, hogy érvényesülhessenek a progresszív törekvések Európában, és az Európai unió meg tudja valósítani célkitűzéseit az európai állampolgárok védelmében.