mszp.hu | Belföld, Külföld | Európai Unió Orbán Viktor
2015. október 31. 10:35

Európát elárulták! – a populizmus élő klasszikusai

Európát elárulták! – a populizmus élő klasszikusai
"Európát elárulták, és ha nem állunk ki érte, akkor ezt az Európát el fogják tőlünk venni" - ezt mondta Orbán Viktor egy konferencián. Kénytelen vagyok beismerni: igaza van. Valóban ki kell állnunk azért az Európáért, amelyhez mi, magyarok emberöltők óta tartozni akarunk. Amelyhez büszke magyarként, immár büszke európaiként csatlakoztunk. Európát valóban elárulták. De nem azok, akikre Orbán Viktor gondol. Az európai közösséget - amely tudom, egyre kevesebbet jelent sajnos a magyar társadalom számára is - azok a gerinctelen populisták árulták el, akik ideológiát és erkölcsi tanokat is úgy váltanak, mint a tv2 tulajdonost.

Azok a populisták jelentenek valójában életveszélyt az európaiságra, akik utóbbira is csak egy eldobható használati tárgyként tekintenek. Akik képesek mindig az adott szélirány felé fordulni: legyen az pártpropagandista újságíróból lett hivatásos gyűlöletkufár, mélymagyarrá egyenesedő egykori államminiszter vagy a kontinens önkéntes megmentőjének jelentkező "illiberális" kormányfő, aki nemrég még a "szabadelvű" eszméket követte vallásos hittel. Emlékszünk még, amikor 1989 augusztusában a "hozzá legközelebb álló Kövér Lászlóról és Fodor Gáborról", mint "velem egyfajta szociálliberális meggyőződésű" fiatalokról beszélt. De, voltak Orbán Viktornak ennél karcosabb mondatai is. A '90-es években például azt mondta: Magyarország sorsát csak egy polgári liberális kormány tudja megnyugtatóan rendezni.
 
"Hangulatkeltés folyik a bankárok, a bankok, a pénztőke és a nemzetközi pénzügyi intézmények ellen (...) Egy liberális kormány képes lesz arra, hogy kíméletlenül szembeszálljon az idegengyűlölettel" - hirdette országmentő programját Orbán Viktor. Ugyanez az ember egykor kimondta azt az igazságot is, miszerint: "A populizmus élő klasszikusai szájában a 'liberális' szó káromkodás, szitok. A liberálisok ugyanis szabadságot követelnek a népnek, hogy vállalkozhasson és választhasson. A populisták ellenben fel akarják emelni a népet. Ezért vonzódtak a populisták mindig az állam gyámkodó hatalmához." Ugye mindenki érti. Ugye mindenki érzi.
 
És egyetlen tétel még: a Fidesz egyik európai parlamenti kampányában azt hangoztatta, hogy "Brüsszel nem Moszkva", nem lehet a kormány hibáiért az európai intézményeket okolni. Sőt, a populista pártszövetség még azt is kőbe véste, hogy "egy, a tagállamok együttműködését elmélyítő, belső kohézióját növelő, szolidáris, a politikai integráció irányába továbblépő, hatékony, a problémákra koncentráló uniót szeretnénk látni." Ehhez képest most minden lépésükkel azon vannak, hogy szétverjék az európai együttműködést, semmibe vegyék a szolidaritást és visszafordítsák a politikai integrációt. Európát valóban elárulták. Gyáván, gerinctelenül, aljas szándékból. A tettes ott van Önök között, épp zsebre dugja a kezeit és kényszeresen mosolyog. Ha elveszítjük Európát vagy Európa minket, tudniuk kell: ez az ember a felelős érte.
 
10789 órával vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten - november elsejére tekintettel, ezúttal szombaton - figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Hatvanötödik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.
 
Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, EP-képviselő

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21