2011. szeptember 29. 08:41

Európát nemcsak a pénzügyek tartják össze

„Ma, amikor Európában gazdaságpolitikáról beszélünk, akkor szinte kizárólag pénzügypolitikáról esik szó. Annak ellenére történik így, hogy a pénzügyi szektor a gazdaságpolitikának csupán egy nagyon kis szelete” – reagált Herczog Edit Barroso elnök az EP plenáris ülésén elmondott hagyományos, az Unió állapotáról szóló beszédére.

„Nekünk – az uniós döntéshozóknak és a hazai törvényalkotóknak egyaránt – az egészről kellene vitáznunk, és minden egyes eszközét mérlegelve kellene döntéseinket meghozni” – érvelt Herczog, aki írásbeli hozzászólásában hozzátette, a gazdaságpolitika több a pénzügyi lépéseknél. Iránymutatásokat kell adnia az iparnak, teret kell engednie az innovációnak és a kutatás-fejlesztésnek, ösztönöznie kell a beruházásokat. A három „I”-ről kell gondoskodnia: innovation, industry, investment – innováció, ipar, beruházás.

Ha nem döntünk mielőbb az Európai Unió gazdasági szerepvállalásának irányáról, ezekben a válságban edzett időkben rettentő nehéz lesz a közös, hatékony és sikeres fellépést garantálni. Felelősséggel tartozunk a következő generációknak, nekünk kell biztosítanunk most az ő jövőjük biztonságát is, ehhez pedig innovációra, újra erős európai iparpolitikára és beruházás-ösztönzésre van szükség – fogalmazott a képviselő.