mszp.hu | Belföld | Szociális ügyek
2021. december 07. 09:59

Évi 15 ezer bérlakást a fiatalok életkezdéséhez!

Évi 15 ezer bérlakást a fiatalok életkezdéséhez!
Gondoskodó állam keretében épüljön évente 15 ezer bérlakás, amit fiatalok számára lehet fölajánlani az életkezdéshez, a babakötvény alapösszegét és éves állami támogatását pedig emeljék meg – ismertette Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke pártja programját a fiatalok életkezdési támogatására az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.

Ma a 18 és 35 év közöttiek 60%-a a szüleivel él, mert nem férnek hozzá a Fidesz-kormány családtámogatási rendszeréhez. Ebben adómentességet csak a gyermekes családok kapnak, a 25 év alattiak adóvisszatérítése pedig kevés az otthonteremtéshez – mutatott rá.

Pécsi példát hozott, ahol 100 és 150 ezer forint között lehet albérletet találni; a fideszes adómentesség „még mindig kevés lesz ahhoz, hogy ezt meg tudják fizetni”, hiszen „iszonyatosan elszaladt” a lakásbérlet és az építés ára.

Olyan bérlakásépítési és -felújítási programra van szükség, melyben a fiatalok alacsony költséggel: alacsony rezsiköltséggel és alacsony bérleti díjjal ott tudják elkezdeni az életüket, ahol a munkahelyük van. Ez a munkaerő-megtartás miatt is nagyon fontos, itt szintén hiátus van – mondta.

Budapest XIII. kerületében és Nyírbátorban létezik ilyen önkormányzati program, utóbbi 70 lakást épített saját, önkormányzati forrásból és fiatalokat költöztetett be – hozott példát a társelnök baloldali vezetésű önkormányzatokról.

Mivel a Fidesz rendszerében csak a gyermekes családok részesülnek adóvisszatérítésben, azok a fiatalok, akik még nem vállaltak gyermeket és elmúltak 25 évesek, ebből nem részesülnek. A 25 év alattiaknak nyújtott adómentesség pedig nem fogja elősegíteni az ő önálló otthonhoz jutásukat, hiszencsak kisebb részük végez jövedelemszerző tevékenységet: leginkább iskolába, egyetemre járnak – mutatott rá.

„Az ő életkezdésüket kell támogatni, például azzal a programmal, amit nagyon szeretnénk viszontlátni a közös programban” – mondta –: a babakötvény alapösszegét és az éves állami támogatást „úgy megemelni, hogy ahol nagyobb szükség van a támogatásra, ott több támogatást kapjanak, hogy mire elérik a 18. életévüket, egy nagyobb összeggel tudjanak rendelkezni azok, akiknek igazán szükségük van rá”.

E mellett a szocialisták az összegszerű családtámogatások, vagyis a GYES, A GYET és a családi pótlék megemelését ajánlják.

Kérdezték Tóthot arról a varsói szélsőjobboldali találkozóra utaló napirend előtti parlamenti mondatáról, hogy „Orbán Viktor a szociális és egészségügyi válság közepén azzal van elfoglalva, hogy egy szélsőjobbos, integrációellenes és szélsőséges nacionalista csoportot szervezzen, hogy Putyin megbízásából belülről verje szét az Európai Uniót”.

Tóth azt mondta: az érdekek és a magatartás, hogy az európai uniós integrációt és együttműködést akarják gátolni, „elég szorosan találkoznak”. Felhívta a figyelmet egy „érdekes elszólásra” az államtitkár parlamenti válaszában, „hogy miért feltételezzük mi (...) a lengyel Jog és Igazságosság Pártjáról, hogy ő oroszbarát lenne, hiszen tudjuk jól, hogy nem az; hát számomra meg azt erősítette meg, hogy akkor a Fidesz ezek szerint meg az.”

„Egyértelmű”, hogy Orbán európai befolyásszerzés céljából „antiszemita, szélsőséges rasszista pártokkal akar szövetséget kötni”, s mivel ebben miniszterelnökként is eljár, ez így „sajnos Magyarország szégyene is” - mondta.

Esetleges, feles többséggel történő alkotmányozásra vonatkozó kérdésre Tóth azt mondta: a szocialisták kíváncsiak a jogi érvelésre; eddig elhangzottak megfontolásra érdemes felvetések, de „nekünk egyelőre még kevesek a szakmai érvek”.

Hangsúlyozta: „Semmi olyan dolgot nem szeretném, hogy a 6+1 (...) szervezet támogasson, ami megkérdőjelezi majd a kormánykoalíció kormányzóképességét és (...) az ország kormányozhatóságát”.

Kapcsolódó párttagok