mszp.hu | Belföld | Nyíregyháza
2015. február 18. 15:32

Ez a költségvetés az önkormányzatiság folyamatos kiüresítését leplezi!

Nyíregyháza város költségvetése kényszerpályán van – jelentette ki Jeszenszki András az MSZP Nyíregyházi Szervezetének városi alelnöke, frakcióvezető-helyettese. Közel 10 milliárddal kevesebb a főösszege a tavalyihoz képest, amely egyértelmű következménye a fideszes kormányzat őrült módon végrehajtott centralizációjának. A megyei önkormányzatok után a helyi önkormányzatok kiüresítése zajlik, s lassan már csak arról dönthetünk, hogy hol szedjük össze a szemetet a városban. Jelzi mindezt, hogy városfejlesztési kiadásaink harmadára, azaz a tavalyi 17-ről 6 milliárd forintra csökkennek.

A választási sikerek reményében egybecsúsztatott fejlesztések furcsa pályát rajzolnak Nyíregyháza életében is. Valószínű, hogy újabb 3 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy érzékelhető fejlődést tapasztaljanak a városlakók.

Ebben az évben a kormány a szociális rendszer átalakításával az önkormányzatok költségvetését is csökkentette, feladatkörét és a megszűnő támogatások pótlására bevezetett új szociális segélyezési formát az önkormányzatokra bízza. Megszűnik a rendszeres szociális segély, a lakásfenntartási támogatás, az adósságcsökkentési támogatás, a méltányossági közgyógyellátás, a méltányossági ápolási díj, az önkormányzati segély és szeptember elsejétől az óvodáztatási támogatás – tette hozzá Jeszenszki András.

Ezért módosító javaslataink az itt élők, a nyíregyháziak érdekeit szolgálják. Ezek nagyságrendje aprópénz a város költségvetésében. Illúzióink nincsenek ezek befogadásáról, mégis bízunk a Periféria Egyesület, a Rés Alapítvány, egy ingyenes védőoltás, új jelzőkészülékek vásárlása az idősek számára, a polgárőr szervezetek, új szociális bérlakások kialakítása, Benczúr téri futókör és egy iskolai sportudvar fejlesztésének támogatásában – mondta el Jeszenszki András, az MSZP önkormányzati képviselője.