mszp.hu | Belföld | Pénzügy
2021. március 30. 13:46

Ez lenne a keresztény értékeket valló kormány könyörülete?

Ez lenne a keresztény értékeket valló kormány könyörülete?
Kegyetlen áprilisnak nézünk elébe mind a járvány, mind a gazdaság terén. Az MSZP szerint nemzeti kötelesség megadni a népnek, ami jár.

Méltatlanul, megfelelő bértámogatás nélkül, szinte teljesen kifosztva kezdik majd a munkavállalók és a családok a húsvét utáni napokat: kilakoltatások helyett a környező országokhoz hasonló segítséget kellene biztosítani nekik, méghozzá azonnal – szólította fel a regnáló kabinetet Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettesese keddi online sajtótájékoztatóján.

„Annak ellenére, hogy ez a kormány keresztény kormánynak hívja magát, a könyörületesség az, ami hiányzik belőlük. Nem könyörülnek azon a 300.000 emberen, akik a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében munkanélküliként vannak feltüntetve, és nem könyörülnek azon a több mint 150.000 emberen, akik ma már semmiféle segítséget nem kapnak a kormánytól” – hívta fel a figyelmet Komjáthi.

Emlékeztetett, a kormány nem könyörül a magyar vállalkozókon sem, akiknek semmilyen, vagy csak nagyon szűkmarkú támogatást adtak. „Mire megkapják a dolgozók az 50%-os bértámogatást, alig marad belőle valami, az éhenhaláshoz is kevés. Bajban vannak rengeteg iparágban a dolgozók, a bérleti díjat fizető vállalkozók; tönkre mennek azok a magyar vállalkozások, amelyek a magyar gazdaság motorjai kell, hogy legyenek, és a kormány könyörtelen” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, a Magyar Szocialista Párt a járvány kezdete óta folyamatosan követeli a 80-90%-os bértámogatást, amit meg tudnak adni Franciaországban, Németországban, Ausztriában, de a többi visegrádi országban is. „Ha valóban ezeket tekintjük mintaállamoknak, akkor a miniszterelnök vegye át az ottani támogatások mikéntjét-hogyanját, és valódi támogatást nyújtson a bajbajutottaknak”!

A szocialista politikus emlékeztetett pártja egy másik lényeges követelésére is, hogy az álláskeresési járadék idejét emeljék kilenc hónapra, és annak minimum összege 100.000 forint legyen. „Tudjuk, hogy több százezer ember veszítette el a munkáját, és rengeteg család került bajba. A munkanélküli ellátás nem szociális juttatás, hanem biztosítási forma: nagyon sok dolgozó, aki most elveszítette a munkáját, hosszú-hosszú éveken át fizette be járulékaikat a Nemzeti Foglalkoztatási Alapba! Tehát a kormánynak minden lehetősége megvan, hogy segítséget nyújtson és hallgasson az MSZP javaslataira”!

Komjáthi Imre kiemelte, pártja azt is hangsúlyozza valódi tapasztalatok alapján, szakemberek, polgármesterek, önkormányzati képviselők és vállalati vezetők által megerősítve, hogy rengetegen két lázcsillapítóval mennek dolgozni, mert dönteniük kell a családjuk megélhetése vagy a mások egészségének megvédése között. „Ne kényszerítsük erre a magyar embereket! A Magyar Szocialista Párt ezért azt követeli, hogy járjon 100%-os táppénz mindenkinek, aki pozitív COVID-eredménnyel otthonmaradásra kényszerül, vagy oltás utáni erősebb reakciókkal kell, hogy otthon maradjon. Azt is követlejük, hogy ha valakinek munkaidőben kell elmennie oltásra, annak is járjon távolléti díj, ne érje ott sem munkabér veszteség”.

Aláhúzta, van miből finanszírozni mindezt, hiszen az Európai Unió forrást biztosít a munkahelyek megtartására és a részmunkaidős foglalkoztatásra. „A kormánynak lenne lehetősége azonnal egymilliárd eurót lehívni az EU-s segélyalapból! Miért tétlenkednek? Legyenek könyörületesek, hallgassanak a bajba jutottak segélykiáltására, hallgassanak a Magyar Szocialista Párt javaslataira”.

Az MSZP javaslatairól hangsúlyozta, azokat a párt „nem a kisujjából szívja ki”: szakszervezetekkel, szakmai szervezetekkel, érdekvédelmi egyesületekkel együtt érlelik ki a jogos felvetéseket.

 „Ezek mind az életből jövő, az életből vett javaslatok: ne sunnyogjanak, ne himi-humizzanak, ne kommunikáljanak összevissza, hanem hajtsák végre őket! Egy felelős magyar kormánynak ez a feladata” – szólította fel a kormányt az MSZP elnökhelyettese.

Kapcsolódó párttagok