mszp.hu | Belföld
2022. július 13. 13:18

Ez van, amikor a sánta kutya elszalad, a hazug embert pedig utolérik - energia-veszélyhelyzetet hirdetett a kormány

Most lepleződött le igazán, hogy mennyire átgondolatlan és igazságtalan energiapolitikát folytatott a Fidesz-kormány.

Most látszik igazán, hogy mennyire nem tettek semmit az orosz energiahordozóktól történő függőségünk csökkentése érdekében.

És még mindig magasról tesznek az energiahatékonyság javítására, mert a kormányzati akcióterv erről egy szót sem szól.

Mit is tartalmaz a kormány energia-veszélyhelyzeti akcióterve?

1. Növeljük a hazai gázkitermelést!

• Rendben. Ez vagy sikerül ("Gáz, gyere fel!"), vagy nem. Ez idő- és beruházásigényes iparág. Meglátjuk, mi lesz.

2. Szijjártó szerezzen be további gázkészletet!

• Magyarul, Orbán újabb különalkut fog kötni az orosz rezsimmel, ők pedig majd megjutalmazzák a kormányt, amiért folyamatosan bomlasztják az EU egységét.

3. A kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra és tűzifára, fokozzák a szénbányászatot, a Mátrai Erőmű blokkjait pedig minél hamarabb újraindítják.

• Rendben. Persze jó lett volna, ha néhány hónappal ezelőtt a kormány nem csökkenti a biztonsági földgázkészletet 600 millió köbméterrel, valamint ha Mészáros és köre nem pukkasztja le és állítja földbe a Mátrai Erőművet.

4. Paks1 üzemidejét meghosszabbítják.

• Jó reggelt kívánok! Évek óta mondja az MVM korábbi vezérigazgatója, más szakértők és az MSZP, hogy Paks1 kis ráfordítással még gond nélkül működhetne 2047-ig is, ezért sem indokolt Paks2-vel kapkodni.

5. A rezsicsökkentés az átlagfogyasztásig jár.

• Az MSZP és szakértők évek óta követelik egy igazságos sávos árrendszer bevezetését, amely biztosítja, hogy senki ne fázzon az otthonában, és mindenki hozzájusson a szükséges mennyiségű energiahordozóhoz. Érdemes lenne ezen tovább dolgozni, hogy minden magyar állampolgár a lakhelyén a jelenleginél is olcsóbban kapjon meghatározott mennyiségű áramot, gázt és a vizet.

Nos, a sánta kutya elszaladt, a hazug Fideszt utolérték.

Azt ígérték, nem lesz adóemelés: a KATA eltörlése brutális megszorítás több százezer család számára.

Azt ígérték: nem nyúlnak a rezsicsökkentéshez. Most a rezsicsökkentés a jelenlegi formájában megszűnik.

Azt ígérték: felépítik Paks 2-t. Az üzemidő-hosszabbítás bejelentésével lényegében beismerték, hogy ez szükségtelen.

Felkészül a benzinárstop?