mszp.hu | Gazdaság
2023. január 17. 09:49

Ezer milliárd forinttal több áfa-bevétellel tervez az új rendeleti költségvetés, a nyáron elfogadotthoz képest

Ezer milliárd forinttal több áfa-bevétellel tervez az új rendeleti költségvetés, a nyáron elfogadotthoz képest
A kormány olyan tételekre költene, ami nem hazánk érdeke, holott bőven lenne mozgástér a költségvetésben. Már csak azért is, mert a bevételi oldalon több, mint ezer milliárd forinttal több ÁFA-bevétel jelenik meg a tavaly nyáron elfogadotthoz képest.

Vajda Zoltán a Költségvetési bizottság szocialista elnöke mielőbb meghallgatná Varga Mihály beszámolóját a 2023-as, rendeleti úton elfogadott költségvetésről. Így hamarosan újra összehívja a bizottságot, és bízik abban, hogy a pénzügyminiszter eljön az ülésre. Ez kötelessége is lenne Varga Mihálynak, erről a Fidesz által elfogadott alaptörvény módosítása gondoskodik. 

Az MSZP politikusa a Spirit FM műsorában elmondta a Fidesz-többség tavaly nyáron áterőszakolta a 2023-as költségvetési törvényt, majd bizonyos részeit a veszélyhelyzetre hivatkozva rendelettel módosította. Vajda Zoltán ezt már akkor is bődületes butaságnak gondolta, hiszen még egy stabil gazdasági környezetben is sokat tudnak változni a számok fél év alatt. 

Nyáron még 5 százalékos inflációval terveztek Varga Mihályék, már 15 százalékkal számolnak. A gazdasági növekedést 4 százalékra tervezték, a rendeleti költségvetésben már csak 1,5 százalékkal számolnak. 

A költségvetés elfogadása a Parlament feladata lenne, nem pedig rendeleti úton kellene elfogadni azt. A költségvetési törvény a ország legfontosabb törvénye.

"Ha rendeleti úton, rendeletekkel egy felcsúti konyhában változtatnak költségvetést, az nem helyes" - mondta Vajda Zoltán.

Az Európai Unió felé is nagyon rossz üzenet, egy ilyen fontos dolgoról rendeleti úton dönteni.

A Fidesz óriási káoszt teremtett azzal, hogy egy már hatályban lévő törvényről kell majd vitázni a Parlamentben, vagy ehhez kell majd módosítókat benyújtani az egyéni körzetek országgyűlési képviselőinek.

Az új költségvetésben sportra jóval többet szánnak, mint a korábbiban, a Vodafone felvásárlására szánt óriási összeget pedig felhasználhatták volna sokkal jobb és fontosabb tételekre, mint például a gyógyszertámogatások megduplázása, vagy a GYED összegét megháromszorozni, vagy a családi pótlékot megduplázni, vagy a nyugdíjakat további 10 százalékkal emelni, vagy a pedagógusok bérét emelni.

A rendeleti költségvetésben 1000 milliárd forinttal több áfabevétellel számol a kormány, ez azt jelenti, hogy minden magyar ember, csecsemőtől az aggastyánig több, mint 100 ezer forinttal több áfát fog befizetni, mint ahogy azt még nyáron tervezték. 

"Bevételi oldalon, a magas infláció miatt nagyon nagy mozgástere lett a kormánynak. Az infláció a szegény emberek adója, ahogy mondani szokták. És valóban, a költségvetés meg jól jár ebből" - nyilatkozta Vajda Zoltán.

Kapcsolódó párttagok