2012. február 28. 16:12

Ezt nevezi a kormány munkahelyteremtésnek?

Nyolchavi mélyponton a foglalkoztatás, kilenchavi csúcson a munkanélküliek aránya, viszont éves szinten negyvenezerrel többen dolgoznak, mint tavaly - legalábbis papíron. Tényleg ezt nevezi a kormány munkahelyteremtésnek?

Úgy látszik, a Matolcsy-minisztériumban nem ismernek lehetetlent. A nemzetgazdasági tárca melegében ülő minisztériumi mamelukoknak a KSH legfrissebb munkaerőpiaci adathalmából is sikerült felmutatniuk azt az egyet, amely a kormány papagájpropagandájára rímel. Tény, hogy 40 ezerrel többen dolgoztak januárban Magyarországon, mint egy évvel korábban.

Mint ahogy tény az is, hogy a negyvenezres növekmény csupán a kormány trükkös közfoglalkoztatási statisztikájának "eredménye", továbbá, hogy immár nyolchavi mélypontra zuhant a hazai foglalkoztatás, és kilenc hónapja nem látott csúcson van a munkanélküliek aránya.

A helyzet tehát nemhogy jobb, hanem rosszabb, mint egy évvel ezelőtt volt. Maradva a tényeknél: a kormány a maga elé tűzött cél elérése (egymillió új, adófizető munkahely...) helyett az ellenkező irányba halad. Becslések szerint most épp mínusz 123 500-nál jár...

E munkaerőpiaci szempontból szomorú nap krónikájához tartozik, hogy évtizedes távlatból nézve is rekordalacsony közmunkás-minimálbér sem hozta meg a vállalkozások kedvét a közfoglalkoztatottak alkalmazásához. Az ok prózai: közmunkást csak az a cég vehetne fel, aki valódi létszámbővítésben gondolkozik, nem csupán a meglévő állományt cserélné...

Marad tehát a közmunka. Vagy az se. Dombóváron például a hagyományos munkanélküliség mellett immár a közmunka-nélküliség is virágzik. Azt pedig hetek óta tudjuk, hogy - bár a hó elolvadt - Mezőkövesden sem annyira a tenni-, mint inkább a munkabérre való fogyott el.

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hogy a statisztikákkal való állandó trükközés helyett a jövőben most már a munkahelyek megtartásában, illetve a valódi munkahelyteremtésben is mutassanak fel valamilyen kézzelfogható eredményt.

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke,
országgyűlési képviselő