mszp.hu | Belföld | fagyhalál fagy szegénység
2015. március 02. 09:37

Fagyhalál elleni összefogásra hív az MSZP

Felszólítunk minden jóérzésű, emberséges pártot, hogy támogassák az MSZP-nek azt a már hatszor benyújtott törvényjavaslatát, amely egy Fagyhalál Elleni Alap létrehozását kezdeményezi. A Fidesz és a KDNP frakciója ezt eddig még napirendre sem volt hajlandó venni. 

Pedig a helyzet drámai. Több mint 1200, vagyis egy falunyi ember fagyott meg, amióta a Fidesz kormányoz. És óriási tévedés, hogy a kihűlés csak a hajléktalanokat veszélyezteti, mivel az áldozatok többsége otthon, a négy fal között veszíti életét.

Az MSZP törvényjavaslata szerint a Fagyhalál Elleni Alap elsődleges bevételi forrása az állami tulajdonú energetikai társaságok éves adózott eredményének 50%-a lenne. Támogatásban részesülhetne mindenki, akinek bejelentett lakása van és a családjában a kérelem benyújtását megelőző hónapban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladta meg a minimálbér nettó összegét. Ugyancsak támogatásra jogosultak lennének a védett fogyasztók is. A támogatások összege negyedévente 20 ezer és 50 ezer forint között lenne, de különleges esetben ez felmehet 100 ezer forintra is. A támogatásra való jogosultságot az önkormányzatok állapítanák meg.

Arra kérünk minden emberséges pártot, álljanak javaslatunk mellé, hogy senki ne haljon meg a hideg miatt a saját lakásában!

Lukács Zoltán
MSZP-alelnök