Népszava
2011. szeptember 19. 09:48

Fájni fog, de nem tudjuk, hogy megéri-e?

Megszorításnak nem nevezett, de mégis a lakosságnak, főleg a kis-jövedelműeknek nagyon fájdalmas intézkedéseket tartalmaz a jövő évi költségvetési tervezet, amelynek egyetlen pozitív hatása, hogy a kormány valamivel reálisabban közelíti meg a valós gazdasági folyamatokat az ország határain belül és kívül is. Mégis azzal lehet számolni, hogy 2012-ben is módosítani kell majd a büdzsét, mert ezermilliárdos megtakarításával is kevés lesz ahhoz, hogy teljesüljön a 2,8 százalékos hiánycél.

A szegények folytatódó kissemmizését és a jó módúak újabb előnyökhöz juttatását hozza a 2012-es magyar költségvetés. Mivel a Fidesz-kormány máig foggal és körömmel küzd az ellen, hogy intézkedéseit megszorításoknak nevezzék, maradjunk annál: csak az adókat, a járulékokat emeli, és az adójóváírás megszüntetésével megint kibabrál azokkal, akiknek alacsonyabb a jövedelme. Jövőre a szuperbruttó kivezetése, az adókedvezmény megszűnése együttesen azt eredményezi, hogy 214 ezer forintos bruttó fizetésig mindenkinek csökken a nettó bére.

A minimálbéren foglalkoztatottak 10 ezer forinttal visznek haza kevesebbet, mint idén. Nyilván az áfa 25 százalékról 27 százalékra emelése is azokat sújtja a legjobban, akik a bérük jelentős részét, néha a teljes bérüket fogyasztásra kifordítják, vagyis a kis-jövedelműeket. Ők ugyanannyi bruttó bérért kevesebb nettót fizetést kapnak, amiért az áfa emelése miatt kevesebb árút vásárolhatnak, a 4 százalék fölötti infláció ellopja tőlük a nagyon szűken mért jövedelmüket újabb hányadát. Arról nem is beszélve, hogy szintén sokuknak kell majd mélyebben nyúlni a zsebükben a jövedéki adók emelése miatt is. Megérne egy külön misét, hogy a kormány terve, amely szerint a minimálbér másfélszerese után kell fizetni az egészségügyi járulékot a fő állású társas vállalkozóknak, köszönő viszonyban van-e azzal a törekvésével, hogy növelje a vállalkozói kedvet, és így serkentse az új munkahelyek létrehozását. Nyilván nincs, hiszen azzal számolnak, hogy a hazai fogyasztás jövőre stagnálni fog, és ennek megfelelően a gazdasági növekedés is csak 1,5 százalékos lesz, a néhány hónapja álmodott 3 százalék fölötti helyett.

Mindezekből már nem kellett komoly számításokat végezni ahhoz, hogy kiderüljön: nem fog csökkenni a munkanélküliség sem, ahogy most, úgy jövőre is marad 10 százalék fölött. A gazdaságból a költségvetési hiány szinten tartása érdekében kivont mintegy ezermilliárd tehát nagyon fog hiányozni. Mint ahogy ugyancsak erősen felértékelődik a külgazdasági környezet alakulása is. Méltán lehet majd arra hivatkozni, hogy az 1,5 százalékos növekedés azért nem jött össze 2012-ben, mert a német és egyéb európai gazdaságok tovább lassulnak, nem beszélve az amerikairól, amely már nyilvánosan is a recesszió előszobájában van, miközben az USA elnöke kénytelen maga is takarékossági intézkedésekben gondolkodni a kezelhetetlenség közelébe nőtt amerikai államadósság miatt.

A jövő évi költségvetésben tehát semmi jó nincs. Az egyetlen biztató hír, hogy a kormány sokkal inkább figyelembe veszi a makrogazdasági környezetet, mint ahogy az idei büdzsé összeállításánál, amit a mai napig folyamatosan módosítani is kellett. A jövő évi is nagy valószínűséggel erre a sorsra jut, hiszen számos hazai intézkedés, a Széll Kálmán terv jelentős része homokra épül, olyan bevételeket és olyan megtakarításokat tartalmaz, amelyek nem tűnnek reálisnak, de még így is nagyon fognak fájni a lakosságnak.

Népszava

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=472513