mszp.hu
2024. március 02. 13:55

Fasisztáktól és az "extrémista" orbáni Fidesztől féltik az EU-t

Fasisztáktól és az "extrémista" orbáni Fidesztől féltik az EU-t
Rómában ülésezik az Európai Szocialisták Pártjának (PES) kongresszusa. A küldöttek a júniusi európai parlamenti választásokra való felkészülésről vitáznak, valamint megválasztják az európai szocialisták választási listavezetőjét.

Az MSZP delegációját Kunhalmi Ágnes társelnök vezeti, a delegáció tagjai Hiller István választmányi elnök, Tüttő Kata, a párt EP-listavezetője és alelnöke, Harangozó Gábor alelnök, Tóth Bertalan frakcióvezető, valamint Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes. 

A kongresszus és az európai szocialisták listavezetője, Katarina Barley, valamint Elly Schlein, az olasz Demokrata Párt elnöke is szolidaritást vállalt Gurmai Zitával, akinek mentelmi jogát nemrég adta ki a Fidesz-KDNP többségű magyar parlament, mert kiállt Iványi Gábor lelkész mellett és az elesettek jogaiért.

Külön figyelem irányult Tüttő Katára, az MSZP EP-listavezetőjére, aki tárgyalásokat folytatott Róma főpolgármesterével, Roberto Gualtierivel is. Mindketten mélyen hisznek a szociáldemokrata városvezetés emberközpontúságában, amely új alternatívát teremthet a jobboldali kormányzással szemben.

A kongresszusi viták meghatározó eleme volt az is, hogy az Európát érő nagy kihívásokra megfelelő válaszokat fogalmazzanak meg: a szélsőjobboldal erősödő befolyása egyre fenyegetőbb, többek között a fasisztáktól és az extrémista orbáni Fidesztől féltik az EU-t az európai szocialisták. 

Kiemelten fontosnak tartják a szociális Európa megteremtését is, melynek keretében magasabb béreket, jobb munkahelyeket, mindenkinek járó, jó minőségű egészségügyi ellátást és a lakhatási válság felszámolását szorgalmazzák.

Az orosz-ukrán háború egész Európa biztonságáról és szabadságáról szól, ezért kell az EU-nak egységesnek maradnia. A békét, amely a II. Világháború után Európában volt, helyre kell állítani. 

A kongresszuson felszólaltak európai pártelnökök, parlamenti frakcióvezetők, szocialista miniszterelnökök. A magyar delegáció tagjai közül beszédet mondott Tüttő Kata, az MSZP EP-listavezetője és Gurmai Zita, az európai szocialisták nőszervezetének elnöke is.

Az európai szocialisták listavezetőjének Nicolas Schmitet választotta végül a kongresszus, aki szintén kiállt Gurmai Zita mellett mentelmi joga kapcsán.

Az MSZP vezető politikusai több kétoldalú megbeszélést is folytattak Rómában. Ennek keretében például a Svéd Szociáldemokrata Párt vezetői köszönetet mondtak az MSZP vezetőinek a svéd NATO-tagság magyar parlamenti jóváhagyásáért kifejtett támogatásért.

Kunhalmi Ágnes,

az MSZP társelnöke

Szavazz a szocikra!

2024-05-22 10:12