MTI/mszp.hu
2012. április 22. 14:31

Faültetéssel tiltakozott az MSZP a Kossuth téri fakivágások miatt

Faültetéssel egybekötött sajtótájékoztatón tiltakozott vasárnap az MSZP több vezető politikusa az ellen, hogy a főváros 78 fát vágatott ki az átépítés alatt álló Kossuth Lajos tér északi oldaláról.

Steiner Pál, a szocialista párt országgyűlési képviselője cinikusnak nevezte Rogán Antalt, amiért - mint mondta - az V. kerület fideszes polgármestere előző nap "nem átállotta a kivágott fák helyén ünnepelni a Föld napját".

fotó - MTI

Az ellenzéki politikus közlése szerint az MSZP most elültetett "emlékfája" a kormánypárti politikusok cinizmusára utal majd, arra, hogy szerintük a Fidesz a demokrácia lényegét kikerülve, az emberek megkérdezése nélkül cselekszik.

Steiner Pál szerint az Országgyűlés körüli tér átépítésének "kész és nyilvános projektjét" éppen Rogán Antal akadályozta meg azzal, hogy nem engedte néhány fa kivágását. A szocialista politikus rámutatott: a mostani fakivágások után már nyilvánvaló, hogy a Fidesz csak a beruházással járó üzleti lehetőségeket akarta megszerezni és nem a fák érdekelték.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint a Kossuth térről kivágott fák is azt bizonyítják, hogy a kormánytöbbség a közérdek elé helyezi saját érdekeit. Mérhetetlenül cinikusnak nevezte továbbá, hogy a hatalom arra hivatkozva nem hagy betekintést a tér átépítési terveibe, hogy azok nem számítanak közérdeknek.

Pásztor Tibor, a párt V. kerületi szervezetének elnöke azt mondta, hogy az Országgyűlés Hivatala majd 60 millió forintot fizetett közpénzből a Kossuth téren álló fák kivágásának "megváltására". A politikus ezért arra kérte az önkormányzatot, különítse el ezt a pénzt, és abból zöldterületek bővítésére pályázhassanak a kerületi lakosok.

fotó: MTI

A faültetésben részt vett Kovács László korábbi pártelnök, Józsa István országgyűlési frakcióvezető-helyettes és Kunhalmi Ágnes elnökségi tag is.

A Kossuth tér rekonstrukciójáról az Országgyűlés korábban határozatban döntött, az elfogadott javaslat értelmében a teret az 1944 előtti állapotoknak megfelelően állítják helyre. Az Országgyűlés Hivatala a beruházás előkészítése során lekeríttette a tér északi részét, ahonnan március végén elszállították Károlyi Mihály szobrát, valamint kivágták az ott található fákat. Az előzetes tervek szerint ezen a területen kapna helyet a tér alá tervezett mélygarázs bejárata és az új parlamenti látogatóközpont.

(fotók: MTI)