Belföld | Fazekas Sándor közlemény agrárpolitika
2013. december 04. 14:23

Fazekas Sándor becsapta a gazdákat

Az elmúlt nyolc évben nem fordult elő, hogy decemberig se utalja ki a kormány a gazdáknak az uniós támogatási előlegeket. Idén október 16-án az Orbán-kormány agrárminisztere bejelentette, hogy megkezdték az uniós támogatási előlegek kifizetését. Maga Fazekas Sándor indította el az átutalásokat, majd közölte: a jogosulatlan visszaigénylések kiszűrésére ellenőrzést építettek a rendszerbe, ám ez nem befolyásolja az idei átutalásokat, mert mindent megtettek, hogy a kifizetések rendben megtörténjenek.

Amikor az MVH-ban működő maffia leleplezése kapcsán rákérdeztünk, hogy miért nem intézkedtek korábban, miért vártak a mi októberi bejelentésünkig, az agrártárca reakciója az volt, hogy mindenki legyen nyugodt, november 30-ig mindenki megkapja az előleget. Azt már nem tették hozzá, hogy az idei előleg 50% helyett csak 30% lesz.

Miért rendelt el a miniszter a támogatásokra vonatkozó teljes körű jogosultságellenőrzést október közepén 180 ezer termelőnél? Fazekas Sándor miért nem tudta, hogy ezt november 30-ig lehetetlen lezavarni? Miért nem volt a minisztériumában senki, aki ezt jelezte volna neki?

Mára kiderült, hogy Fazekas Sándor hazudott. A MOSZ szerint több ezren egyáltalán nem kaptak támogatást, több tízezren pedig csak a lehetséges összeg töredékéhez jutottak hozzá. Az MVH kirendeltségein azt közölték a reklamáló gazdákkal, hogy ne számítsanak gyors kifizetésre.

A gazdák korábban hittek Fazekas Sándornak, aki viszont csúnyán becsapta őket. A tételes jogosultságellenőrzés értelmetlen és teljesen felesleges azoknál, akiknél évek óta minimális változás van, és korábban már többször ellenőrizték őket. Fazekas Sándor pár csaló miatt óriási bajba sodorta őket.

2005-ben hasonló okok miatt távozott az agrárminiszter. A döntés most Orbán Viktor kezében van. Követeljük, hogy haladéktalanul intézkedjen a kifizetésekről, és ha Fazekas Sándor magától nem hajlandó felállni, váltsa le a gazdák bizalmát elvesztő, szakmailag alkalmatlan miniszterét!

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke