Belföld | TIG magosz agrártámogatás gabona
2013. július 06. 12:14

Fazekas Sándor kijelentéseinek cáfolata

A gabonapiacon a zavart az okozza, hogy a kereskedők a szigorú vis-major szabályozás miatt nem kötöttek előzetes szerződéseket. Az is nyilvánvaló, hogy a kormány állattartás ellenes intézkedései egyre csökkentik az abrakfogyasztó ágazatok létszámát. Ez a helyzet az új földtörvénnyel csak romlani fog. A kormány és Orbán Viktor zsigeri gyűlöletet táplál a vidéki kis- közép vállalkozásokkal szemben.

Ezek a vállalkozások tartják az állatállomány döntő részét, és miután legalább az 50%-ukat el akarják töröln a föld színéről, közép távon a Magyarországon felhasznált takarmány gabona mennyisége drasztikusan csökkenni fog. A pénteken bejelentett intézkedésekből a TIG vásárlása, ami 30000 tonna semmit nem segít, ez mindössze 6-7000 hektár termését érintheti, és biztosan megvannak már azok az előre kiválasztott MAGOSZ vezetők, akiket ez a segítség elér. A TIG egyéb tároló kapacitásainak felajánlása, valóban adhat átmeneti megoldást, itt viszont előtte a gabonát valahol tisztítani kell, amiről ez a közlemény nem szól.

Valós segítség lenne egy lényegesen nagyobb állami felvásárlási akció 500 ezer-1 millió tonna, aminek a továbbértékesítéséhez kedvezményes forgóeszköz hitelt kell biztosítani, az állattartó gazdálkodók számára.

Az a félelmünk, hogy ez az egész egy kommunikációs trükk, vagy ami még rosszabb, egy újabb Fideszes mutyi első lépése.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke