mszp.hu | Belföld
2020. december 23. 16:37

Feddhetetlenséggel biztosítja a korszakváltás garanciáit a köztársaságpártiak szövetsége

Feddhetetlenséggel biztosítja a korszakváltás garanciáit a köztársaságpártiak szövetsége
Az átlátható, tiszta közélet a szociális biztonság garanciája is, amit a magyar társadalom joggal vár el végre a 2022-ben megválasztandó új kormánytól.

Megvalósult a sikeres egység a köztársaságpártiak között: a szövetség már nyilvánosságra is hozott 13 pontot társadalmi ígéreteiből.

Megállapodtak, elsőként belső átvilágítással szűrik majd a pártok a 2022-es parlamenti választásra ajánlott jelöltjeiket, akik érintettek lehetnek korrupciós ügyekben, vagy elvtelen összejátszásban a Fidesszel: a feddhetetlenségi bizonyítvány szükségességével mindenki egyetértett  – emelte ki Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója szerda reggel az ATV Start című műsorában.

„Soha nem látott egység van köztünk, a Magyar Szocialista Párton belül, és azért küzdünk az előválasztásokkal, ahogy azt már az önkormányzati választások során is tettük Karácsony Gergellyel és a koalíciós pártokkal, hogy egy másik Magyarország épüljön” – hangsúlyozta az ország igényét a korrumpálódott közélet megtisztítására.

Az MSZP a 2018-ban már jól bevált önkormányzati előválasztásokhoz hasonlóan beáll a mögé az elképzelés mögé, hogy azon ezúttal is a leendő első-választók is részt vehessenek, erősítette meg kérdésre.

A közreadott Korszakváltás Garanciáiról elmondta, ezek ma még csak célok, de „visszanyalhat a fagyi” a választási törvény módosításával a Fidesznek, hiszen ezáltal könnyebb kétharmadhoz jutni. Egy kétharmados ellenzék pedig valóban beváltja majd az elszámoltatást, az új Alkotmányt, az új Alkotmánybíróságot, a független ügyészséget, az új médiát és a többi garanciát.

„Példát kell mutatnunk, hiszen a Fidesz áthágta még a saját törvényeit is. Mi nem egy olyan országban szeretnénk ébredni, ahol a mindenkori hatalom” – és hangsúlyozta, hogy ez az erkölcsi szint vonatkozik az új, köztársaságpárti kormányra is – „áthághatja a törvényeket, és kitűnő megoldások – politikai és jogi eszközök is – vannak arra, hogy ezeket megteremtsük”.

„A magyar társadalom átlátja, hogy mi folyik ebben az országban, és nem csak a korrupció területén. Láthatjuk azt is, hogy egyebek mellett a szociális és oktatási területen is mi történik. Elege lesz az embereknek ebből a hatalomból, és ennek eredményeképp meg fogjuk szerezni a kétharmadot is. Ezzel ez a koalíció élni fog és nem visszaélni, tisztességesen fogja kezelni azokat a választókat is, akik esetleg még most is kitartanak a mai hatalom mellett, és így fog egy másik országot építeni” – vizionálta az MSZP pártigazgatója.

A választási törvény kapcsán elmondta, a köztársaságpártiak célja, hogy a leadott szavazatoknak megfelelően újra sokkal arányosabb választójogi törvény legyen.

Kérdésre megemlítette az MSZP által megtámogatott parlamenti gyakornoki programot is roma fiatalok számára. „A Szocialista Párt számára az esélyegyenlőség, a társadalmi mobilitás megteremtése kiemelten fontos: része a baloldali programunknak sok más pillér mellett. Szeretnénk biztosítani, hogy a roma identitású fiatalok felsőoktatási tanulmányai mellett is betekinthessenek a Parlament munkájába, működésébe, nyilváníthassanak véleményt például a médiahelyzetről is”.

Végül arról beszélt, mire lehet készülni a január 11.-e utánra a kormány által belengetett készültség kapcsán. „Jogi szempontból azt kell, mondjuk, hogy ez ködösítés és mellébeszélés. Az, hogy önmagában Európából nem tűnik el a koronavírus, ehhez nem kell orvosnak sem lenni, hogy valamilyen szinten köztünk lesz.

A miniszterelnök arra utalgathat, hogy ha a veszélyhelyzet fennmarad, akkor nem lehet sem előválasztást, sem továbbra sem népszavazásokat tartani. Nem zárhatjuk ki, hogy egy ilyen ördögi játszma zajlik, de bármilyen játszma zajlik, az 2022 tavaszán véget fog érni”!

Kapcsolódó párttagok