MTI/mszp.hu | Belföld | parlament országgyűlés
2013. június 05. 09:35

Fejleszthető a Margitsziget akkor is, ha a XIII. kerületnél marad - Országgyűlés

Margitsziget, Lisszaboni Szerződés, lakásbérleti törvény, kisajátítási törvény, földtörvény, kutyatenyésztők. Ülésezett a parlament.

Fejleszthető a Margitsziget akkor is, ha a XIII. kerületnél marad

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere kifogásolta, hogy a kormány az érintettekkel való egyeztetés nélkül nyújtott be törvényjavaslatot, miszerint a főváros által közvetlenül igazgatott közigazgatási terület lenne a Margitsziget. Utalt arra, hogy a fideszes képviselők kapcsolódó módosító indítványa szerint csak a Margitszigetre vonatkozna a jogszabály. Teljesen felesleges a közigazgatási határok megváltoztatása, anélkül is fejleszthető a sziget - tette hozzá.

Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatos ír aggályok

Harangozó Gábor szerint a nemzetközi együttműködés iránti elkötelezettség érzésére telepszik rá egy "politikai maszlag, ami újabb állampárti kísérlet az igazság elfedésére". A szocialista politikus szerint a kormánynak azt a példát kellett volna ellesnie Írországtól és annak alkotmányából, hogy az alaptörvényt csak szükséges esetben és mindig népszavazást követően lehet módosítani. Úgy vélte: "végtelenül hamis a demokrácia leépítésében az ír példára hivatkozni". Szerinte a kormány "egy 2009-as példa mögé bújva próbálja igazolni magát, próbálja bizonygatni, hogy mindenki félreértelmezi az alaptörvényt".

Lakásbérleti törvény

A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvény módosításának vitájában Kovács Tibor arról beszélt, mindenki azt feltételezi, hogy az előterjesztés mögött hátsó szándék van, és a törvénymódosítás valódi oka majd csak később derül ki.

Gazdasági tárgyú törvények módosítása

A kisajátításról szóló törvény módosítása a tulajdonos jogi védettsége mellett a közérdek megjelenését is lehetővé tenné. Kovács Tibor azt mondta, hogy a kisajátítási törvény ilyen típusú módosítása nem felel meg a jogbiztonság elvének. Az eljárás is abszurd elemeket tartalmaz, mert az új tulajdonos rögtön használatba veheti az épületet, de azt nem vették figyelembe, hogy mi történik, ha a bíróság évekkel később az előző tulajnak ad igazat - közölte.

Kijelentette azt is, hogy a javaslat egy olyan gumijogszabály, amelyik semmiféle konkrétumot nem tartalmazhat. Emiatt viszont az ingatlanok jelenlegi tulajdonosai nem is tudnak védekezni - tette hozzá.

Földtörvény: 2014. január 1-jén indulhat a földhasználati összesítő

Az eredetileg tervezett július 1-jei határidő helyett 2014. január 1-jétől indulhat a földhasználati összesítő szolgáltatás, mint a földhasználati nyilvántartásból történő új adatszolgáltatási forma - derült ki a termőföldről szóló törvény módosításának általános vitájában. Józsa István közölte: nem érti miért képviselővel adatták be a javaslatot, és mitől lettek empatikusak a beterjesztők.

Újabb haladékot kaphatnak a kutyatenyésztők

A javaslat május 31-ről szeptember 30-ra tolná a kutyatenyésztés új működési és szervezeti struktúrájának kialakítási határidejét, a jogszabályi feltételeknek nem megfelelő szervezetek eddig az időpontig kaphatnak felmentést az állattenyésztési bírság alól. Józsa István bírálta a javaslatot, hangsúlyozva, a kabinetnek sürgősen egységesítenie kellene a kutyatenyésztők működését.

Folytatták a Lisszaboni Szerződés vitáját

Kovács László azt mondta, egyetért azzal, hogy Magyarország elismerését fejezze ki az ír népnek azért, hogy a közös érdekeket nem veszélyeztetve szerzett a szuverenitásuk megtartásához szükséges garanciákat. Hangsúlyozta: az írek nem indítottak "szabadságharcot", a politikusaik soha nem sértegették az unió intézményeit, az Orbán-kormánynak is ezt az utat kellene járnia.