Népszava
2012. augusztus 31. 10:25

Fejtő egy a Népszavával

Ma lenne 103 éves Fejtő Ferenc, a Népszava egykori újságírója és tiszteletbeli főszerkesztője, aki élete jelentős részét emigrációban töltötte, és csak a rendszerváltás után térhetett haza szülőföldjére.

A békésen, méltósággal zajló tegnapi megemlékezésen a korábbi éveknél többen jelentek meg, a szocialista politikusok mellett számos közéleti személyiség, tudós és művész is.

Mintegy 100 ember részvételével tartottak tegnap megemlékezést a Népszava szervezésében Fejtő Ferenc, a szociáldemokrata napilap egykori újságírójának, tiszteletbeli főszerkesztőjének tiszteletére a XIII. kerületi Szent István parkban lévő portrészobornál. A négy éve elhunyt jeles író, történész és Kelet-Európa szakértő ma lenne 103 éves. Az eseményen több közéleti személyiség is megjelent, többek között Farkasházy Tivadar, Tamás Gáspár Miklós, valamint Hanti Vilmos, a Magyar Antifasiszták és Ellenállók Szövetségének elnöke, akit az eseményt konferáló Németh Péter, a Népszava főszerkesztője külön is köszöntött. Mint megírtuk, Hantit a szerdai antifasiszta tüntetés után több, fekete ruhába öltözött neonáci támadta meg, és agyrázkódást szenvedett. Németh Péter úgy fogalmazott, Hanti példát mutatott azzal, hogy a nyilvánvaló veszély ellenére vállalta baloldaliságát.

A megemlékezésen az MSZP több politikusa is tiszteletét tette és virágot helyezett el Fejtő szobránál, a párt vezetői közül többek között Simon Gábor elnökhelyettes, Kunhalmi Ágnes elnökségi tag, az országgyűlési frakcióból Józsa István, Lamperth Mónika és Tóbiás József, a fővárosi MSZP nevében pedig Horváth Csaba frakcióvezető, az MSZP alelnöke, aki beszédében Fejtő Ferencet méltatta. Az író szerinte egyszerre volt szókimondó újságíró, kiváló tudósember, a nácizmus ellen fegyverrel is harcoló ellenálló, a sztálinizmus bűneinek leleplezője, valamint egy olyan, önmagát "liberális szocialistának" nevező bölcs, aki 90-es éveit taposva is történelmi leckét mert adni Orbán Viktornak.

Horváth Csaba kijelentette, hogy Fejtő Ferenc neve elválaszthatatlan a magyar sajtó leghitelesebb lapjától, a Népszavától. Amikor Fejtőre emlékezünk, vele együtt gondolunk a Népszavára is, annak 140 éves történelmére, értékrendjére és jelenére. A szociáldemokrata napilap és Fejtő máig élő, közös hagyománya a tudás demokratizálásnak eszméje. A közös hit, hogy az érvényesülés és a fejlődés képessége nem csak egy szűk elit kiváltsága. Horváth Csaba szerint a Népszava bátor újságírói annak idején nem ijedtek meg Tisza Istvántól, Horthy fehérterrorjának gyilkosaitól, a nyilasoktól és Rákositól sem, és most sem fognak megijedni, amikor Orbán vagy a bakancsos gárdisták, illetve "az antifasiszta barátunkat" - Hantira utalva - megtámadó csőcselék próbálja befogni a baloldaliak száját.

Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere úgy fogalmazott, Fejtő élete és baloldalisága arról szólt, hogy a csatákat nem az utcán, hanem először önmagunkban kell megvívni, mert így szolgálhatjuk a társadalmi békét. Nehezebb út az inkább békességet kereső szociáldemokrata út, mint a harc, de ennek ellenére sem szabad letérni róla. A polgármester szerint csak a többség ereje képes a viszályt szítókat visszafogni.

Ormos Mária történész, Fejtő Ferenc egykori személyes barátja felidézte, hogy az író egyszer egy őt támadó cikkre - amely "kaméleonnak", elvtelennek titulálta őt - válaszcikkében egyszerre nevezte magát konzervatívnak, liberálisnak és szociáldemokratának, mert mindhárom eszmerendszerben meg tudta találni azt, ami az egyén és a társadalom szempontjából is fontos. Ormos kiemelte, hogy Fejtőt, mint történészt, rendkívül foglalkoztatta Trianon témája, valamint mindig is meg akarta érteni, hogy mi "fő" a magyar politika "konyhájában".

NÉPSZAVA-összeállítás /

A rendezvényről készült képgaléria megtekinthető az alábbi linken: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=580982