Fekete leves

Miután a Fidesz a 2010 választások után azonnal "rájött", hogy ha beleszakad, se tudja teljesíteni az egymillió új, adófizető munkahelyről szóló ígéretét, feltalálta a matematikamunkahely fogalmát.  

Ennek meghatározása a következő: foglalkoztatásnak számít minden olyan jogviszony, amely akár csak egyetlen, munkával töltött nappal is igazolható. Azaz statisztikailag foglalkoztatottnak minősül az is, aki az utóbbi időben 1, azaz egy óra munkaviszonyt fel tud mutatni.

A módszertant pedig olyan egyedülálló elemek jellemzik, mint a közmunkaidő felezése vagy az álláskeresési támogatás harmadolása, amelyek a kormányzati kammunikációval ellentétben csupán a foglalkoztatottsági mutató matematikai javítását szolgálják, nem pedig a munkanélküliség tényleges csökkenését.

Vagyis amit a kormányzati sikerpropaganda sulykol, csupán a Fidesz olcsó trükkjeinek egyike. A közfoglalkoztatottak számának 30-40 ezres növekedése a 8 órás munkaidő csökkentésének és egyéb statisztikai mutatványoknak köszönhető.

És akkor itt az újabb fekete leves: az elmúlt évben másfélszeresére nőtt azon munkáltatók száma, akiket a Magyar NERköztársaság adó- és vámhivatala feketefoglalkoztatáson kapott. A be nem jelentett feketemunkások számának alakulásáról nincs információnk, de az igazságtalan, egykulcsos személyi jövedelemadónak és az adójóváírás kivezetésének hála, biztosan nem beszélhetünk csökkenésről.

Míg a kis és közepes vállalkozások feketemunkáznak, a nagyobb cégek inkább elköltöznek Magyarországról. Karácsony után bezárja barkácsáruházait például a hazánkban 15 éve jelen lévő, közvetlenül 650, közvetve további több ezer embernek megélhetést biztosító Bricostore is. A boldogulni kívánó emberek pedig egyre nagyobb számban Németországba, az Egyesült Királyságba, vagy a hanyatló Nyugat más országaiba mennek - dolgozni. A szocialista párt nem várja meg, hogy az utolsó ember kapcsolja le a tűzről a Fidesz fekete levesét.

Az MSZP foglalkoztatáspolitikai programja a munkára rakódó terhek, a foglalkoztatási költségek fokozatos csökkentésével éppen azt célozza, hogy minden családban legyen legalább egy, biztos munkahellyel és tisztességes keresettel rendelkező munkavállaló.

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke,
az MSZP alelnöke