Fekete Zsolt: Salgótarján el tud indulni a fejlődés útján

Fekete Zsolt: Salgótarján el tud indulni a fejlődés útján
Egy éve azzal a szándékkal vettem át a város irányítását, hogy megállítsuk azt a negatív spirált, amiben Salgótarján van. A város az elmúlt 24 évben nem a töretlen fejlődésről volt híres, a leghátrányosabb helyzetű megyei jogú város. Innen szép a győzelem – mondta Fekete Zsolt polgármester azon a sajtótájékoztatón, amin a kormánnyal kötött fejlesztési megállapodás részleteiről számolt Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen kedden Salgótarjánban.

A városvezető hangsúlyozta: nem elég csak egy-egy területet fejleszteni, hanem egymásra épülő, komplex fejlesztésekre van szükség. Az EU-forrásokat korábban nem sikerült úgy felhasználni, hogy érdemi kitörést jelentsenek a város számára. A most aláírt fejlesztési megállapodás viszont valóban kitörés lehet, régióközponttá válhat Salgótarján. A 2020-ig tartó EU finanszírozási ciklusban 9,2 milliárd Ft EU-támogatás érkezik a városba, amit úgy fognak felhasználni, hogy általuk a város kiadásai is racionalizálhatóak legyenek, tehát később a város saját forrásaiból is legyen lehetőség fejlesztésre fordítani.

MSZP

Fekete Zsolt: Salgótarján el tud indulni a fejlődés útján. A Modern Városok program salgótarjáni állomásán Fekete Zsolt és Orbán Viktor tartott sajtótájékoztatót a város fejlesztéséről szóló megállapodásról.

Fekete Zsolt elmondta: a mostani megállapodás lehetővé teszi, hogy 2030-ig a város regionális, kistérségi központtá váljon. A legfontosabbnak a gazdaságfejlesztést nevezte, hangsúlyozva, hogy a városban 9 százalékos a munkanélküliség, azaz az országos átlag kétszerese. A tendencia megfordítása érdekében barna- és zöldmezős ipari területek megszerzésével 60 hektár új területet vonnak be a gazdaságfejlesztésbe kormányzati támogatással. Megállapodtak a 21-es út négysávossá bővítéséről és az országhatárig tartó megépítéséről, hogy befektetőket vonzzanak a városba, munkahelyeket teremtsenek.

Olyan fejlődési pályát kell felrajzolni, amelynek révén vesztes városból győztes várossá tehetjük Salgótarjánt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a sajtótájékoztatón. Kiemelte: Salgótarján az utolsó olyan megyei jogú város, ahol még mindig erősen él az érzés, hogy ez egy vesztes város, a rendszerváltás vesztese. Azonban már 27 év telt el a rendszerváltás óta, ezért nem engedhető meg, hogy legyen olyan megyei jogú város az országban, amely még mindig e politikai változás vesztesének érzi magát, az elsőszámú cél ennek a felszámolása - magyarázta.

Szerinte Magyarország számára Salgótarján fontos, ezért az ország szeretné olyan városnak látni, amely fejlődik. Magyarországnak szüksége van Salgótarjánra, lényeges, hogy ez a nagy hagyományú volt iparváros megtalálja a helyét a 21. század Magyarországán - fogalmazott a miniszterelnök.

17 fejlesztés elindítását jelentették be:

 • A 21-es utat négysávossá fejlesztik és a szlovák határig építik meg salgótarjáni elkerülő szakasszal, nagyságrendileg 40-50 milliárd forintból.
 • Közös munkabizottságot hoz létre a város és a kormány, hogy a helyi tömegközlekedés fejlesztéséről megállapodjanak. Salgótarján eredeti kérése elektromos buszok beszerzéséről szólt.
 • 1,7 milliárd forintból új buszpályaudvar és parkoló épül.
 • felszámolják összes rozsdafoltot, 40-45 hektárnyi barnamezős ipari területet vonnak be a városrehabilitációba 10 milliárd forintból.
 • 12 hektáron zöldmezős ipari parkot hoznak létre 2,5 milliárd forint keretösszegből.
 • Munkacsoport fogja megvizsgálni, hogyan lehet megújuló energiaforrásokat bevonni az energiatermelésbe a városi energiaigényének ellátására.
 • Az öblösüveggyártás minőségének fejlesztésére 4,5 milliárd forintot szánnak.
 • Vendéglátás-és a kapcsolódó oktatás fejlesztésére 3 milliárd jut.
 • 2 milliárdot terveznek költeni a helyi duális képzés fejlesztésére.
 • 1,7 milliárdból fejlesztik a városi kórházat, új onkológiai centrum épül.
 • Sport-és rekreációs központ jön létre 8 milliárdból.
 • 1,5 milliárdból új atlétikai pálya épül.
 •  Jégcsarnok építésének helyére a polgármester tesz javaslatot.
 • Turisztikai vonzerő fejlesztésére 22 milliárdot fordíthatnak, amennyiben a helyi javaslat szakmai támogatást kap.
 • A kulturális- és egyházi élet fejlesztésére munkacsoport jön létre.
 • A főtér és városközpont rehabilitációs tervét elő kell készíteni, a megvalósítás költségeit a kormány magára vállalja.
 • A fejlesztésekhez szükséges tervezésre 1 milliárd forintot utal át a kormány a városnak hamarosan. 

Kapcsolódó párttagok