Fél éven belül életbe léphet a jogállamisági feltétel

Fél éven belül életbe léphet a jogállamisági feltétel
A körvonalazódó kompromisszum is segíthet megállítani Orbánék közpénzlopását – értékelte Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottság tagja.

Az MSZP rendületlenül küzd a közpénzek tisztaságáért, Orbán viszont kapufát lőtt a EU-val folytatott vétó-tárgyalásokon, mondta el a szocialista képviselő csütörtök reggel az ATV Start című műsorában. „Jogállami mechanizmus a költségvetéssel összekapcsolva innentől kezdve lesz, ami azután fog hatályba lépni, hogy az Európai Bíróság megvizsgálta annak jogosságát. Ezt eddig is lehetett volna kérni, de így most ráadásul gyorsított eljárásra is lehetőség van, ami azt jelenti, hogy akár már fél éven belül, jövő nyáron is megszülethet a döntés” – értékelte Harangozó.

Elmondta, bár a miniszterelnök ezzel kétségtelenül nyert némi időt, a megállapodás után megszűnik Orbán zsarolási alapja. „Az Európai Unióban 150-200 millió ember életéről van szó, államcsődök is bekövetkezhettek volna a vétó után, érhető, hogy mindenki meg akar állapodni. Az igazán fontos az lesz, hogy végül mi kerül pontosan a szövegbe” – hívta fel a figyelmet.

Harangozó a Honvédelmi bizottság szerdai üléséről is beszámolt a Szájer-ügy és a gyanús gazdálkodás kapcsán. „Feltettük a kérdést, hogy keletkezett-e információja a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnak arról, hogy az EP-képviselőnk [Szájer József – Fidesz] ellen rendőrségi és ügyészségi vádemelési eljárás folyik. Azt állítják, hogy az eljárásról és a vádemelésről – noha kedden az ügyészség maga kommunikálta, hogy megkezdik a vádemelést – a titkosszolgálati szerv semmit sem tudott” – számolt be.
A honvédelmi miniszter botrányos éves meghallgatása kapcsán kiemelte, az MSZP egyik fő célja a honvédelem terén továbbra is az, hogy megtudja, illetve a magyar adófizetők tudomására hozza a 3000 milliárdos titkolt közbeszerzés főbb részleteit. „Képzeljék el, hogy a miniszter éves beszámolójának prezentációjának jó része arról szólt, hogy az ellenzéki képviselők, például Vadai Ágnes 2009-ben, mit mondtak. Valami elképesztő szereptévesztésről, arroganciáról és bunkóságról tettek tanúbizonyságot azok, akik ezt kitalálták, hiszen a miniszter azért jött be, hogy elmondja, mi történt részükről a tavalyi évben”.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese aláhúzta, azt várták, kiderülnek a honvédség által több mint 3000 milliárd forintért beszerzett eszközök vételének pontos részletei, ám erről a szerdai ülésig még a bizottság tagjai sem tudtak semmit, és ott is csak egy kivetített diaképet láthattak pár percig. „A zárt ülésen pár percre legalább láttunk egy táblázatot, ami azt mutatta, mit vettek, mennyiért, és évente hány 10- 20-100 milliárd forintokat kell kifizetni a magyar adófizetők pénzéből. Először mindössze a 10. évében láttunk a kormánynak kivetítve, felvillantva egy ilyen táblázatot, most azt szeretnénk elérni, hogy ezt kinyomtatva, rendesen is lássuk, és akkor közelebb kerülünk a valósághoz. De ez nem normális: a magyar honvédelem ügyének tényleg nemzeti ügynek kellene lennie, a pártoknak le kéne ülnie a szakértőket meghallgatva közösen döntenie. Ez lenne egy normális országban! Mi rajta leszünk, és tovább dolgozunk ezen, nem adjuk fel” – ígérte Harangozó Tamás.

 

 

Kapcsolódó párttagok