2011. március 31. 14:12

Fel kell készülni a jövőbeli növekedésre is

Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő szerint az európai költségvetéseket rendbe kell ugyan tenni, de a válságkezelés nem szolgálhat ürügyül az európai szociális rendszer lebontására, a majdani növekedés feltételeinek a tönkretételére. Mint a képviselő elmondta, az állami szolgáltatások nem jótékonysági intézmények, hanem a válság utáni európai gazdasági növekedés potenciális kulcsai.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége európai parlamenti képviselőcsoportja kihelyezett frakcióülésük keretében George Papaconstantinou görög pénzügyminiszter részvételével Athénban tartott vitát az európai gazdasági helyzetről és a válságkezelésről, ahol Gurmai Zita is felszólalt.

 

"A konzervatívok szeretik az államokat a piacból élő cégekhez hasonlítani. Azt mondják, hogy egy cég sem élheti túl, ha tartósan kevesebb a bevétele, mint a kiadása, vagy ha túl magasak az adósságai. Azt gyakran halljuk, hogy ezeket a cégeket rendbe kell rakni, például a kiadások, az adósság csökkentésével. Arról azonban már ritkábban szólnak a konzervatívok, hogy ezt is lehet jól is, meg rosszul is csinálni".

 

Gurmai Zita úgy fogalmazott, hogy a kiadáscsökkentés szükséges ugyan, de nagy hibát követ el az a cég, amely a legfontosabb, legjobb erőforrásaitól szabadul meg, hiszen olcsóbb és hatékonyabb a jó erőforrásokat a jelenben megtartani, mint később pótolni. "A szociális rendszer, az oktatás, az egészségügy lerohasztásával a konzervatívok most éppen azt teszik, amit a piacon mindenki őrültségnek tartana: nekitámadnak az emberi erőforrásnak, a majdani növekedés zálogának". A magyar EP-képviselő kiemelte: az európai növekedési tervek csupán tervek maradnak mindaddig, amíg a konzervatív kormányok nem kezdik el mögöttük meglátni az embereket. "Az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátórendszer nem felesleges jótékonysági rendszer, hanem az emberi erőforrások biztosításának racionális és erkölcsös módja". Gurmai Zita ismételten felhívta arra a figyelmet, hogy a nők önmagukban is hatalmas erőforrást jelentenek az európai gazdaságnak, s ki kellene használni a tudásukat, képességeiket, ambícióikat, nem mondhatunk le róluk.