mti.hu | Belföld | fideszes blöff gázárak rezsiblöff
2018. február 24. 15:00

Fel kell számolni Magyarországon "a rezsiválságot"

Az MSZP-Párbeszéd szerint fel kell számolni Magyarországon "a rezsiválságot", ezért a többi között sávos hatósági földgázárat kell bevezetni, amely a két ellenzéki párt javaslata szerint elsősorban a kisfogyasztókat segítené.
Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke szombaton Budapesten sajtótájékoztatón javaslataik között említette, hogy az átlagfogyasztásig 30 százalékkal csökkentenék a gáz, 10-10 százalékkal pedig az áram és a távhő árát. Jelképes áron biztosítanák a mindennapi életvitelhez szükséges ivóvizet, vezetékes energiát, a kikapcsolt fogyasztókat ingyenesen kapcsolnák vissza, energiahatékonysági programot indítanának és növelnék a szociális tűzifaprogram támogatását - ismertette.
    
A politikus úgy értékelt, hogy Magyarországon rezsiválság van, amelyet meg kell szüntetni. 
    
A javasolt intézkedéseket azonnal meg kellene tennie a kormánynak. Ha a kormány nem lép, akkor az egy újabb nagyon nyomós indok minden változást akaró polgárnak, hogy április 8-án a változás szövetségét támogassa - hangoztatta.
    
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy 2013. január 1-je óta a Fidesz 70 ezer forintot húzott ki a magyar családok zsebéből azzal, hogy drágábban adta a földgázt, mint amennyiért a magyar földgázkereskedő megvásárolta.
    
Számításaik szerint a jövő héten várható extrém hideg miatt a mostani gázárakkal a Fidesz kétezer forintot vesz ki a magyar emberek zsebéből.
    
Kitért arra is, hogy 2010 óta 167 ezer háztartást kapcsoltak ki a gáz-, és csaknem 20 ezret az áramszolgáltatásból. 2010 óta 33 százalékkal nőtt a tűzifa, 43 százalékkal a brikett ára - mondta. 
    
Hozzátette: a Magyar Szociális Fórum adatai szerint ezen a télen eddig már 149 ember fagyott meg az országban, 70 ember a saját fűtetlen lakásában.
    
Az MSZP frakcióvezetője kérdésekre részletezte javaslataikat. Elmondta, hogy minden fogyasztási kategóriában 30 százalékkal csökkenne a gázár, a Fidesz módszerével ellenben a nagyfogyasztók takarítják meg a legtöbbet.
    
A jelképes árú szolgáltatásról közölte, mivel a piaci viszonyok megengedik, a 30 százalékos árcsökkentés után az alapszolgáltatásnak nem lenne díja. A kiosztott sajtóanyag szerint az alapszolgáltatás 1 köbméter vizet, 15 köbméter földgázt és 30 kilowattóra áramot jelentene fejenként havonta.
    
Tóth Bertalan azt mondta, ez a költségvetésnek nem kerülne semmibe, mert állami tulajdonban van a földgázkereskedő és a nemzeti közműszolgáltató. A cégeknek annyiba kerülne az árcsökkentést, amennyit most a földgázkereskedő megtakarít az olcsó árakon; 2016-ban ez 50 milliárd forint volt - részletezte.
    
Kérdésre a frakcióvezető összevetette javaslataikat a Demokratikus Koalíció (DK) kezdeményezésével, amely szerint ingyenessé kell tenni a minimális gáz-, víz- és áramfogyasztást. Tóth Bertalan úgy értékelt, a DK kezdeményezése jó, de nem elég, mert a DK háztartásonként adna kedvezményt, az MSZP viszont személyenként. Felhívta a figyelmet, hogy ezen kívül az MSZP-nek több javaslata is van ezen közszolgáltatásokkal kapcsolatban. Szerinte a szocialisták javaslata fenntarthatóbb és sokkal igazságosabb.
 

Kapcsolódó dokumentumok

rezsibloff_prezentáció.pdf ( 1.05 MB )

Kapcsolódó galéria: A fideszes rezsiblöff eredményei

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »

Kapcsolódó párttagok