2012. április 16. 13:17

Fél stadionnyi pénzt sem spórolunk a vasút tönkretételével

Miután megszüntettek 410 vasúti járatot és ezek közül számosat nem pótoltak semmilyen tömegközlekedéssel, azaz teljesen elzárták az érintett településeket a világtól, most azon ügyködik a Fidesz, hogy az MNV Zrt. keretein belül működő MÁV és Volán-társaságokat átalakítsák, átszervezzék, tarifa és kedvezményrendszerüket módosítsák.

Ez magyarul annyit jelent, hogy Orbán Viktor kormánya azon szerencsésektől, akik tömegközlekedéssel még kapcsolatot tudnak fenntartani a külvilággal, még több pénzt kérnek ezért a ”kiváltságért”. Szép új világ: Orbán Viktor 21. századi Magyarországában már kiváltság a tömegközlekedés.

Hiába hazudik a miniszterelnök és kormánytagjai bármit, a valóságot az emberek a saját bőrükön érzik.

Az MSZP-t korábban azzal vádolták, hogy megölik a vidéket, holott a vonalbezárásokat egyéb tömegközlekedéssel kiváltotta az akkori kormány. Nem mellékes, hogy a huszonegy bezárt vonalból a Fidesz csupán kilencet állított vissza, azt is egy –két vonatpárral naponta. A Fidesznek ez meg sem fordult a fejében, ők előre megfontolt szándékkal zárták karanténba a megszüntetett vasúti járatok miatt érintett települések lakóit.

A vidék működőképes tömegközlekedés nélkül meghal, az ott élők előtt bezárul számtalan szolgáltatás. Az Orbán-kormány először elvette tőlük az önkormányzataik függetlenségét, majd elvette tőlük a vagyonukat, utána kórházaikat és az ügyintézés lehetőségét is messzebb költözteti tőlük. Mindemellett az egekbe emelkedett a benzin ára, így ma már a személyautóval történő közlekedés közel a felére csökkent Magyarországon. Most pedig Orbán Viktor megszűnteti vagy durván megritkítja a tömegközlekedést, amellyel legalább megközelíthették volna az intézményeket, közszolgáltatásokat.

Ez Orbán Viktor elképzelt Magyarországa, a megbénított, kisemmizett, megzsarolt, átvert, kiszolgáltatott vidék.

Völner államtitkár úr korábban fekete gyászszalagokat kötött a sínekre, ma pedig, üdvözült mosollyal lopja el a falvak lakóitól a tömegközlekedést menetrendváltozásnak nevezve azt. Hazudott akkor is, hazudik most is.

Azonban még ez sem elég az Orbán-kormánynak. Ugyanis a megmaradó vasútvonalakon már csak drágábban utazhatnak az emberek. A kedvezményeket pedig vagy megszüntetik, vagy olyan szűk keretbe zárják, ahol már nem minősül kedvezménynek.

Az MSZP követeli, hogy a Fidesz ne engedje Orbán Viktornak és kormányának a vidék tönkretételét! Amennyiben ezt nem teszik, úgy nekik is vállalniuk kell ennek következményeit.

Abban egészen biztosak lehetnek: hiába bújnak a kétharmad arctalansága mögé, az emberek emlékezni fognak nevükre. Amennyiben nem, majd mi emlékeztetjük őket.


Lukács Zoltán,
frakcióvezető-helyettes