www.mesterhazyattila.hu
2011. november 13. 11:11

Feladat és felelősség

Most dől el a sorsunk. A kormányzati ciklus közepe táján kell megtenni azt a rengeteg kicsi és nagy, de egyaránt fontos lépést, amely szükséges a kormányváltás előkészítéséhez. Azt a munkát, amit most nem végzünk el, később sosem tudjuk bepótolni.

Pontosan a második Orbán-kormány katasztrofális teljesítménye mutatja, mennyire kevés, ha egy párt csak a hatalom megragadására és a pozíciók elfoglalására dolgoz ki terveket. A Fidesznek az ország és a települések napi működtetése meghaladja képességeit, mert nyolc évet töltött kizárólag populista hőzöngéssel, sutba vágva a valódi felkészülést. Ez a mai kormányoldal felelőtlenségének bizonyítéka, de a közszolgálat helyett megvalósuló pártszolgálat sajnos elsősorban az ország baja.

Nekünk azt kell bebizonyítanunk, hogy tudunk ennél jobban politizálni, sőt, tudunk annál jobban, ahogyan korábban mi magunk csináltuk. Nem a 2010 előtti, hanem a 2014 utáni évekre kell tekintenünk. Minden okos párt arra használja az ellenzékben töltött éveket, hogy minőségi ugrást hajtson végre. Személyes politikai célom, hogy ennek az ugrásnak a feltételeit megteremtsük.

E munka részeként - a párton belüli konstruktív vitát követően - elkészült a baloldali politizálás kiinduló pozícióját és alapértékeit rögzítő Iránytű című dokumentum. Meggyőződésem, hogy a "Honnan?" és a "Hová?" kérdések őszinte megválaszolása a politikai siker alapja lesz.

Ugyancsak elkészültek az MSZP új programját megalapozó kiinduló tanulmányok. Büszkén és túlzás nélkül állíthatom, hogy a választásra és a reménybeli újabb kormányzásra való felkészülés tekintetében minden barátunk és riválisunk előtt járunk. Annál is inkább, mert május 1-jén már kész programmal állunk a nyilvánosság elé. A szocialisták célja, hogy a jövőben minél inkább kinyissák a programalkotás folyamatát. Minél több érintett szükségleteit, érdekeit szeretnénk figyelembe venni, s a lehető legnagyobb intellektuális erőt fogjuk megmozgatni e folyamat során.

Új alapszabályt is elfogadott az MSZP kongresszusa. Olyan alapszabályt, amely a Magyar Szocialista Párt működését, szervezetét, felépítését átlendíti a 21. századba. Demokratikus, aktív, kezdeményező pártra van szükségünk, hogy versenyben lehessünk, s győzzünk a politikai versenyben az új állampártot építő Fidesszel szemben.

Szeretném, ha minden MSZP-tag és MSZP-támogató tudná: eltökélt vagyok abban, hogy ezt az átalakítást végigcsináljuk, hogy a változások ne maradjanak papíron. Amit az Orbán-kormány másfél év alatt művelt az országgal, az bebizonyította, hogy égető szükség van a működőképes, kormányzóképes, győzni képes ellenzékre. Az MSZP ennek az ellenzéknek a kulcsszereplője. Nyitottak vagyunk a szövetségkötésre, mert minél többen vagyunk, annál jobb. Együtt kell létrehoznunk a bizalom légkörét, a politika iránti bizalmat.

A szövetségkötés sokkal többet jelent pártok és szervezetek kézfogásánál. Mi új társadalmi szerződést javaslunk. Összefogásra hívjuk a civil mozgalmak résztvevőit, az érdekegyeztetésből kiszorított szakszervezetek tagjait, az egyetemek polgárait, az önkormányzati intézményeiktől megfosztott városlakókat és falun élőket, az adóprésbe szorított vállalkozókat, az igazságtalan adózásra kényszerített alkalmazottakat, a visszaható hatályú törvénykezést elszenvedőket, a közigazgatás szakembereit, az egészségügy, az oktatás, a kultúra dolgozóit. Fiatalabbakat és idősebbeket. Valamennyi korosztály képviselőit.

Másfél évvel ezelőtt az volt a kérdés, talpon maradunk-e. Ma már mindenki láthatja, hogy igen, talpon maradtunk. Most az a kérdés, tudunk-e előre lépni, gyorsulni, tanulni, javulni. A válasz ugyanaz lesz: igen. Ehhez most észnél kell lenni. Most kell dolgozni, most kell összefogni, most kell építkezni és támogatni az új politikai szereplőket, hogy bizonyíthassák rátermettségüket.

Úgy kell odaérnünk a következő választáshoz, hogy felkészültek legyünk a győzelemre és a kormányzásra egyaránt. Változunk, hogy változtathassunk!

Ez a feladatunk és ez a felelősségünk Magyarország iránt.