hetihirek.hu | Belföld | Czira Szabolcs
2015. április 01. 09:33

Felállva ünnepelték Czira Szabolcsot, majd 3,1 millió forint jutalmat szavaztak meg neki

A nagykőrösi önkormányzat képviselő-testületének csütörtök délelőtti ülésén az ötvenes évek személyi kultuszát idéző jelenetek közepette több mint 3 millió forint jutalmat szavaztak meg Czira Szabolcs fideszes polgármester részére. 

Állva tapsoltak

A különös színjáték napirend előtt kezdődött, amikor minden előzmény nélkül egy fiatalember lépett a mikrofonhoz és a megjelenteket tájékoztatta arról, miszerint Czira Szabolcs polgármesternek március 15-e alkalmából Áder János köztársasági elnök a belügyminiszter javaslatára a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje Polgári Tagozatát adományozta országgyűlési és egyéni önkormányzati képviselőként, valamint polgármesterként a közép-magyarországi régió, különösen Nagykőrös érdekében végzett értékes és odaadó munkája elismeréséül. A narrátor külön idézte Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter szavait is, aki ugyancsak méltatta Czira Szabolcs tevékenységét. Ezután felolvasta azoknak a nevét, akik gratuláltak a polgármesternek a kitüntetéshez: Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye kormánymegbízottja, Kecskemét és Abony polgármestere, Tankó Ágota a kórházból, Mocsai Zoltánné, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola igazgatója, Jeruskáné Berényi Erzsébet a Petőfi iskola igazgatója, Tőzsér Judit, a Gong Rádió vezetője, a Unicredit Bank régióigazgatója, és Kecskés Zoltán, az Arany kiállítás kurátora.

Ezt követően a Fidesz, valamint a Jobbik képviselői állva tapsoltak és úgy hallgatták végig Körtvélyesi Attila polgármesterről szóló szívmelengető dicshimnuszát, amely végén forró kézszorítás kíséretében két puszit ragasztott Czira arcára, majd dr. Nyíkos Sára címzetes főjegyző közreműködésével egy emlékplakettet adtak át az ünnepeltnek.

„Drága doktor úr”

A napirend előtti eseményekhez szervesen kapcsolódva hét fideszes képviselő sürgősségi indítványt nyújtott be, amelyben elismerésüket fejezik ki Czira Szabolcs polgármesternek a kapott kitüntetésért és nem mellékesen mindezért hat havi illetményének megfelelő jutalmat indítványoztak neki. Az 523.500,- forint havi illetményt tekintve ez 3 millió 141 ezer forintot jelent! A javaslattevők közül hiányzott Kustár Tamás volt alpolgármester, aki a jutalmazással kapcsolatos ellenérzését nem is rejtette véka alá. Elmondása szerint, amit képviselőtársai művelnek, az ellentmond a Fidesz országos politikájának, ami a keményen dolgozó kisemberek képviseletéről szól, ezzel a jutalommal ezt hiteltelenítik. Emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor még 2013 januárjában határozottan kérte, hogy kormánypárti polgármesterek és alpolgármesterek ne vegyenek fel jutalmat. Körtvélyesi Attila alpolgármester erre reagálva megerősítette, hogy a napirend előtt felsorolt érdemek elismeréseként tették ezt a javaslatot, „hiszen mindannyian nagykőrösiek hálásak lehetünk azért, hogy összefogott bennünket nagykőrösieket” – mondta Körtvélyesi. A magánszférában is jutalommal ismerik el a kiemelkedő munkát, ezért gondolták úgy a fideszes képviselők, hogy így köszönik meg azt, amit Czira Szabolcs több évre visszamenőleg végzett Nagykőrösért. Szabóné Irházi Zsuzsanna is védelmébe vette a jutalomról szóló javaslatot. Mint mondta, ő törzsgyökeres nagykőrösi és tudja, hogy a polgármester a rendszerváltás óta közéleti feladatot lát el. Nagykőröst szerető embernek ismerik, „drága doktor úrnak”szólítják és mindenki elismeréssel nyilatkozik róla. Szerinte nem ellentétes a Fidesz politikájával, mivel itt egy negyedévszázados munka elismeréséről van szó.


Csak hárman mondtak nemet

László Ferenc javaslatára név szerinti szavazás következett a jutalom odaítéléséről:

Ábrahám Edit: nem

Czira Szabolcs: nem vesz részt a szavazásban

G. Kovács Sándor: igen

Illés Sándor: igen

Kiss Attila Csaba: igen

Körtvélyesi Attila: igen

Kustár Tamás: nem

László Ferenc: nem

Nagy Balázs: igen

Sebestyénné Angyal Zsuzsanna: igen

Szabóné Irházi Zsuzsanna: igen

Tornyi Béla: tartózkodik

Eszerint Nagykőrös Város Önkormányzatának képviselő-testülete Czira Szabolcs polgármestert 7 igen, 3 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett 3.141.000,- forint jutalomban részesítette.

HH