Belföld, Gazdaság, Külföld | plenáris ülés parlament
2012. november 20. 08:59

Felbontott társadalmi szerződés - Országgyűlés

Növekvő nyomor, a tűzltóság szervezeti rendszerének egységesülése, csomagok, megszorítás, hajléktalannyilvántartás, Szekszárd, eladósodott családok, adósságcsökkentő alap.

Az "Orbán-rezsim" felbontotta a társadalmi szerződést
    
Nyakó István az MSZP képviselője arról beszélt: 2,5 évvel a nemzeti együttműködés rendszerének megalakulása után, az "Orbán-rezsim" a társadalommal kötött szerződést egyoldalúan felmondta, mert nem akarja megvédeni az állampolgárainak jelentős részét a nyomortól.

Hangsúlyozta: a "magyar nép fele lassan nyomorog", négy millióan élnek a létminimum alatt és félmillió gyermek napról napra éhezik, miközben most futnak ki az utolsó közmunkaprogramok, és újra a depresszió lesz az úr magyar vidéken. "Ha nem képesek odafigyelni a népre, akkor el lesznek zavarva, ha megy demokratikusan akkor, úgy, ha nem, mert manipulálják a választásokat, akkor meg majd máshogy, mert a népet nem lehet sokáig megtéveszteni" - fogalmazott.

Mit keres fegyver a tűzoltók kezében?

Harangozó Tamás a tűzoltóság szervezeti rendszerének egységesítését bírálta, és azt mondta a meglévő értékekre alapozott modernizáció elindítása helyett a hagyományok elsorvasztása folyik, még a tűzoltóság kifejezést és a hagyományos formaruhát is lecserélték. A szocialista politikus tájékoztatást várt, hogy tervezik-e átvezénylésüket a rendőrséghez, és csak a most belépőket, vagy a már meglévő állományt is harcászati kiképzésben részesítik-e. Végül azt kérdezte: mit keres a fegyver a tűzoltók kezében?

Mi a megszorítás, ha nem a kormány bejelentései?

Józsa István azt a kérdést tette fel a nemzetgazdasági miniszternek, hogy "mi lenne a megszorítás, ha nem a hétről-hétre bejelentett" újabb és újabb "csomagok". Szerinte nem igaz amit Orbán Viktor állít, hogy Magyarországon nincsenek megszorítások, hiszen a kormány bevezette a sárga csekkadót, vagy a telekom-adót. Az MSZP számításai szerint eddig összesen 1500 milliárdnyi megszorítást jelentett be a kormány, ami vissza fogja vetni a belső fogyasztást és a beruházásokat, így pedig a gazdaság további visszaeséséhez vezet majd.

Problémás a hajléktalanok nyilvántartása

Lendvai Ildikó a hajléktalanok nyilvántartási gyakorlatával kapcsolatban szólalt fel. Hangsúlyozta: a Központi elektronikus nyilvántartás a szolgáltatást igénybevevőkről (Kenyszi) gyakorlata a hajléktalanok nyilvántartásáról nem megfelelő. Példaként említette, hogy egy hajléktalant csak egy ellátó intézményben lehet regisztrálni, így adott esetben nehézségekbe ütközhet ezeknek a rászorulóknak az ellátása, ha máshová mennek.

Lenézik a szekszárdiakat?
    
Harangozó Tamás MSZP-s képviselő arról beszélt, hogy a kormány 2009-ben ellenezte a vagyonadó bevezetését, majd idén július 1-jével Horváth István, Szekszárd fideszes polgármestere bevezette az ingatlanadót a városban. Szekszárdon közben megjelentek azok az IMF ellenes kormányzati plakátok, amelyek szerint nemet mondanak az ingatlanadóra. Önök tényleg ennyire lenézik az szekszárdi embereket? - kérdezte az ellenzéki képviselő.

Ezer család adósodott el Pest megyében társasházi hitelszerződések miatt

Tóbiás József arról beszélt, hogy közel ezer család adósodott el önhibáján kívül Pest megyében, miután valaki a nevükben társasházi hitelszerződésekre vett fel pénzt. Hangsúlyozta, hogy az 1,2 milliárd forint eltűnt és a hitelt adó bank már végrehajtást akar kezdeményezni a vétlen lakókkal szemben.

Jogellenesen működött az adósságcsökkentő alap?

Nemény András arra várt választ: Nátrán Roland hogyan tölthette be egyszerre a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap irányító testületének elnöki tisztjét és az Eximbank vezérigazgatói posztját, amikor ezt a vonatkozó törvények kizárják. Hozzátette: Nátrán Roland jogosulatlanul képviselte az alapot, hiszen a jogszabályok szerint nem lehetett volna annak vezetője.