mesterhazyattila.hu
2011. augusztus 21. 10:26

Felejtsék el a matolcsyzmust!

Ritka vendég kopogtatott a kormány ajtaján: a valóság. A kormány a KSH adataival nem tudott vitába szállni: a gazdasági növekedés lassul. Sőt, az első negyedévvel összevetve a második negyedévben a magyar gazdaság stagnált. A "gazdasági csoda" főmérnöke, Matolcsy György eltűnt. Ez abból a szempontból szerencse, hogy nem hergelte tovább a gazdasági szereplőket egy újabb irreális nyilatkozattal. - Mesterházy Attila írása a hét fontos politikai eseményeiről.

A "folyamatosan dolgozó" (értsd: angliai szabadságáról visszatért) miniszterelnök állt a sajtó elé, de ebben sem volt köszönet. Egyrészt, a devizahitelek kezelése kapcsán olyan intézkedéseket jelentett be, amelyekről eddig is tudtunk. A szocialisták részletesen ki is fejtették már, miért aggályosak és elégtelenek ezek a lépések. Az ezekhez most hozzácsapott bankmonitoring bizottság az év elején csúfosan leszerepelt bérmonitoring bizottság utóda és halvány mása. A "forradalom" miniszterelnöke nem tudja leplezni, hogy mindez csak pótcselekvés.

Ami a gazdaság stagnálásának következményeit illeti, Orbán Viktor nem mondta el, hogy Csehország és Szlovákia növekszik. Vagyis a német gazdaság lelassulása őket nem fékezte annyira, mint minket. Élek a gyanúperrel: ennek van köze ahhoz, hogy nekik nincs Matolcsy Györgyük.

A kormányfő kénytelen volt elismerni, hogy a stagnálás negatívan befolyásolja a költségvetést, hogy hozzá kell nyúlni a kiadási és a bevételi oldalhoz is. Mit jelent ez? Újabb megszorításokat. Lehet szóvirágokat ültetni, tagadni a nyilvánvalót, ám ha még kevesebb pénz jut az oktatásra, egészségügyre, az megszorítás. Az Orbán-féle megszorító csomag csak nem akar elfogyni. Ellenkezőleg: egyre nő.

Rövid sajtótájékoztatóján a miniszterelnök azt is világossá tette, hogy eredménytelen, igazságtalan és drága gazdaságpolitikája egyik alapelemét, az egykulcsos adót megtartja. Holott, az önmagában százmilliárdokat emészt fel, miközben gazdaságélénkítő hatása egy nagy kerek nulla. Ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor tudatosan a rossz gazdaságpolitika pályáján tartja az országot. Vagy azért, mert továbbra is Matolcsy György délibábjait kergeti, vagy azért, mert politikai hiúságból nem akarja korrigálni korábbi döntését. Tulajdonképpen mindegy is. Nem szégyen tévedni - mert az egykulcsos adó immár bebizonyítottan tévedés -, de szégyen egy nyilvánvalóan téves döntéshez ragaszkodni. Orbán Viktor most ezt teszi. Ez az, ami nagyon sokba fog kerülni az embereknek.

Az MSZP ezzel szemben fenntartja a devizahitelesek helyzetének kezelésére tett kilencpontos javaslatcsomagját. Fontosnak tartjuk, hogy erről valódi vita folyjék annak érdekében, hogy mielőbb a lehető legjobb megoldást kínálhassuk fel az érintetteknek. A kormány szokás szerint vagdalkozik, "nyolcévezik", ám ettől az árfolyamtól sújtott embereknek nem lesz jobb.

Mi parlamenti vitanapot kezdeményeztünk a magyar gazdaság helyzetéről. Ha lesz vitanap, akkor ott, ha nem lesz vitanap, akkor napirend előtti felszólalásokban és a nyilvánosság minden lehetséges pontján el fogjuk mondani: alapjaiban elhibázott a kormány gazdasági helyzetértékelése és stratégiája. A valóság ma még csak kopogtat az ajtón, de legközelebb be fogja törni. El kell felejteni a matolcsyzmust, kezdve az egykulcsos adóval. Reális gazdaságpolitikát, egyben igazságos társadalompolitikát kell létrehozni a gyerekes bizottságosdi helyett. Matolcsy Györgynek távoznia kell a kormányból, Orbán Viktor találjon magának végre használható „jobb kezet”, ez az egész ország érdeke.

Minden elvesztegetett nap az Orbán-csomagot dagasztja és az emberek pénzét apasztja. Nem kötelező kormányozni, ha ennyire nem megy.