Belföld | méhészet
2013. február 11. 11:14

Felelős magatartást a magyar kormány részéről!

A növényvédőszerek felelősek a méhpusztulásért!

„Milyen tudományos tényekre alapozza Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára január 28-i kijelentését, miszerint Magyarországon a neonikotionid tartalmú növényvédőszerek nem jelentenek veszélyt a méhekre, vagy bármi másra? A nemzetközi kutatások, valamint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jelentése is rámutat, hogy a neonikotinoid tartalmú növényvédőszerek nem megfelelő, illetve túlzott használata rendkívüli kockázatot jelent a méhekre és szoros összefüggésbe hozhatóak a méhcsaládok pusztulásával. Arra kérem a Vidékfejlesztési Minisztérium illetékeseit, hogy tényekkel támasszák alá állításaikat, ne a külföldi növényvédőszer ipar szekerét tolják, hanem a magyar gazdák, a méhészeti ágazat és a mezőgazdaság érdekeit védjék!” - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, a méhegészségügyről és a méhészeti ágazat előtt álló kihívásokról szóló európai parlamenti jelentés szerzője.
 
Az EP Mezőgazdasági bizottságának magyar tagja kiemelte, hogy „a 2011 novemberében elfogadott jelentésem első változata a méhpusztulások egyik kiváltó okaként nevesítette a növényvédőszerek egyes hatóanyagait, mint a neonikotionid. Sajnálatos módon az európai vegyipari lobbi, illetve az Európai Parlamentben a néppárti és a liberális frakció megakadályozta a hatóanyagok név szerint történő említését a jelentés végleges változatában. A közelmúlt tudományos kutatásai, valamint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság jelentése azonban megerősítették, hogy a neonikotionid alapú növényvédőszerek már egészen kicsi dózisban rendkívül káros hatással bírnak a méhpopulációkra. Ezért korábban Franciaország, Németország és Szlovénia illetékes hatóságai is betiltották az ilyen növényvédőszerek használatát.”
 
„Itt nem egyszerűen a méztermelés, hanem Európa biztonságos élelmiszerellátása a tét. A méhek beporzása ugyanis elengedhetetlen a legtöbb zöldség és gyümölcs, valamint takarmánynövény termesztéséhez. Kérem a magyar agárkormányzatot, hogy alaposan vizsgálja ki az egyes növényvédőszerek méhegészségügyi kockázatait Magyarországon.” - fogalmazott a szocialista politikus.