Felelős magatartást, szociális felelősségvállalást várunk a cégektől

A vállalatok társadalmi felelősségvállalása nem a gazdasági virágzás időszakának a luxusa. Válság idején, a krízis hatásainak a csökkentésében talán még fontosabb, hogy a cégek nagyobb felelősséget vállaljanak a társadalomra és a környezetre gyakorolt hatásuk kezeléséért.

Ez a társadalom és a vállalatok kölcsönös érdeke is - fejtette ki Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a vállalati társadalmi felelősségvállalásról szóló parlamenti jelentés kedd esti vitájában.

"Az előrelépéshez mindenekelőtt arra van szükség, hogy a cégek társadalmi hozzájárulása átlátható legyen. Amikor a fogyasztó választ, az ár mellett a termelő, a forgalmazó erkölcsi értékét is mérlegre teszi" - hangsúlyozta Göncz Kinga.

A képviselő kifejtette: fontos az is, hogy a vállalatok ne csak olyan programokat támogassanak, amelyekkel a számukra fontos közönséget érik el, hanem ennél hosszabb távú célokat tűzzenek ki. Olyan társadalmi felelősségvállalási stratégiát dolgozzanak ki, amely segíti az Európai Unió 2020-ig tartó stratégiájának a megvalósítását is.

"Külön szeretném hangsúlyozni a vállalatok hozzájárulásának fontosságát a társadalmi befogadáshoz, az ifjúsági garanciarendszer bevezetéséhez, a gyakornoki helyek, munkahelyek létrehozásához a fiatalok, köztük a halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok, például a romák, a fogyatékossággal élők számára" - szögezte le a képviselő.

Vannak követésre méltó képzési kezdeményezések, de még korántsem általános a vállalati társadalmi felelősségvállalás, a felelős menedzsment ismereteinek a beiktatása a jövő üzletembereinek, vállalkozóinak az oktatásába. Ezen a területen is további lépések szükségesek - fejtette ki hozzászólásában Göncz Kinga.