eszakonline.hu
2012. január 07. 10:05

Felelősök a megyei fideszes képviselők is

Az MSZP szerint Mengyi Rolandék szavazataikkal hozzájárultak a hibás parlamenti döntésekhez. Több esetben a Jobbik is.

Ahhoz, hogy az Orbán-kormány ilyen ámokfutást végezhessen az országban, hogy meghozza azokat a 2/3-os törvényeket, amelyek hozzájárultak az ország lejáratásához, a forint brutális gyengüléséhez, ahhoz a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fideszes képviselők parlamenti szavazatai is kellettek. Egytől egyig. Ráadásul ezeknek a törvényeknek egy részét nemcsak a Fidesz és a KDNP fogadta el, de a Jobbik is. Amíg a demokratikus ellenzék képviselői az utcán tüntettek több tízezer elkeseredett emberrel egyetemben az intézkedések ellen, addig a jobboldali és szélsőjobboldali képviselők olyan ügyeket támogattak szavazataikkal, melyek az ország népének kárára vannak. Minderről Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke beszélt pénteken, Miskolcon.

Mint elmondta, az Orbán-kormánynak másfél év alatt sikerült teljesen lejáratnia, nevetség tárgyává tennie az országot az Európai Unióban. De nemcsak itt, az Amerikai Egyesült Államok kormánya is élesen bírálja, és megdöbbenéssel szemléli azokat az intézkedéseket, amelyekkel a fideszes kétharmad, olykor jobbikos segédlettel tönkre teszi a magyar demokráciát, súlyos csapást mér a magyar gazdaságra. Ma ott tartunk, hogy a kormányváltáskor még 260 forintos euróért 320 forintot, a 190 forintos svájci frankért pedig 260 forintot kell fizetnünk. Mindez annak a dilettáns gazdaságpolitikának, annak az erőszakos hatalomgyakorlásnak a következménye, amelyet az Orbán-kormány megalakulása óta büntetlenül folytat.

Gúr Nándor felhívta a figyelmet arra, hogy ma már az Európai Parlament három jelentős frakciója, a szocialisták, a zöldek és a liberálisok is azt javasolják, hogy az Európai Unió alapvető értékeinek megsértése miatt indítsanak ellenünk eljárást. Az Európai Bizottság pedig egy sor kérdésben kötelezettség-szegési eljárást indítana ellenünk. Ezeknek a vége az lehet, hogy megvonják Magyarország szavazati jogát az Európai Parlamentben, de akár az is, hogy leállítják az uniós források folyósítását. Ez utóbbi nagyon sok magyar vállalkozást taszíthat a csődbe, hiszen több százmilliós fejlesztéseket indítottak el uniós támogatással. Ha nem lesz pénz, akkor nem tudják beruházásaikat folytatni, ráadásul az eddig befektetett tőkéjük is kárba vész. „Nemcsak kérni kell az Európai Uniótól, nemcsak felhasználni kell a pénzüket, vannak kötelezettségeink, amelyeket teljesítenünk kell. Ezt nem képes megérteni az Orbán-kormány" – jelentette ki Gúr Nándor.

Megítélése szerint Magyarország kormányának teljesítményét két szóval lehetne összefoglalni: dilettantizmus felsőfokon. Ezért, s azért, mert ezt az országot másfél év alatt sikerült csődközelbe sodorniuk, le kellene vonni a megfelelő konzekvenciát „azoknak, akik ezt a helyzetet előidézték". Úgy véli, nem kellene megvárni a népharagot, mert lesznek olyanok is, akik a demokratákkal ellentétben nem szép szóval követelik majd a kormány távozását, hanem tettekkel. És ezt el kellene kerülni" – jelentette ki.