Észak Online
2011. június 01. 15:47

Felemeltetnék a MISEK dolgozóinak bérét

„Elfogadhatatlan és jogszerűtlen az, hogy a kormányzati megszorítás és dr. Kriza Ákosék spórolása miatt több mint ezer kiskeresetű egészségügyi dolgozó bére csökkent Miskolcon. Az MSZP-frakció ezért azt követeli, hogy az önkormányzat a következő közgyűlésen vegye napirendre azt az MSZP-s előterjesztést, amely kötelezi a MISEK Kft. ügyvezetését a bérkompenzáció végrehajtására. Előterjesztésünkben az is szerepel, hogy a bérkompenzációnak visszamenőleges hatállyal kell életbe lépnie, méghozzá 2011. január 1-jétől". Mindezt dr. Simon Gábor, a miskolci önkormányzat MSZP frakciójának vezetője jelentette ki kedden Miskolcon.

Mint elmondta, idén január 1-jével megváltozott a személyi jövedelemadó és az adójóváírás rendszere. Ez a lakosság jelentős részének hátrányt okozott: az új rendszerrel mintegy másfél millióan jártak rosszabbul, ők a kereső lakosság 80 százalékát teszik ki. A legtöbb esetben bérkompenzációval a tavalyi szintre „emelték" a kormányzati és önkormányzati dolgozók bérét, ám a miskolci Semmelweis Kórházat működtető, városi tulajdonban lévő MISEK Nonprofit Kft. ezt nem tette meg. Annak ellenére maradt el itt a „bérfejlesztés", hogy a társaság a megalakuláskor, 2009. március 1-jén vállalta: a bérek megállapításakor a közalkalmazottakra érvényes bértáblát tartja szem előtt, legalább 3 évig, a kollektív szerződésben rögzítettek szerint. Most a társaság dolgozói közül az adórendszer változása miatt több mint ezer dolgozó nettó jövedelme csökkent.

„A bérkompenzációra havonta 4,5 millió forintot kellene fordítani. Nem hiszem, hogy egy évi 10 milliárd forintos bevétellel gazdálkodó cégnek problémát okozhat havi 4,5 millió forint kifizetése" – vélelmezte a szocialista frakció vezetője. Hozzátette, tudomása szerint a város gazdasági bizottsága megtárgyalta a MISEK vezetésének beszámolóját, mely szerint szeretnék ugyan végrehajtani a bérkompenzációt, erre viszont nincs pénzük. Az MSZP önkormányzati frakciója éppen ezért fordul a tulajdonoshoz, Miskolc városához, hogy tulajdonosi jogkörével élve legalább a tavalyi szintre emeltesse fel az ott dolgozók fizetését.

Az intézkedés a frakcióvezető szerint már csak azért is sürgős, mert az egészségügyi dolgozók elvándorlása megyénkben, Miskolcon is tetten érhető. A MISEK-nél is létszámhiány van különböző szakterületeken, amely szerinte súlyosbodni fog, ha az emberek nem kapják meg munkájukért azt a pénzt, amit ugyanazért a munkáért közalkalmazottként, más munkahelyeken megkapnának.