mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 30. 15:47

Felértékelődött a szolidaritás és a baloldali értékek

Felértékelődött a szolidaritás és a baloldali értékek
Most értékelődött fel igazán a szolidaritás és a baloldali értékek, „hogy figyeljünk oda egymásra, hogy a lehető legnagyobb empátiával és segítséggel próbáljunk meg mások felé fordulni” – jelentette ki Horváth Csaba zuglói polgármester, az MSZP fővárosi frakciójának vezetője az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.

„Az elmúlt 30 évben nem volt szükség egy ilyen típusú szolidáris és karakteresen baloldali politikára” – mondta a politikus, hozzátéve: az igazán fontos kérdés az, hogy az MSZP, politikájának megjelenítésében, „hogyan tudja megmutatni a kormányzó párt részére a helyes tennivalókat”.

Azzal indokolt: „nyilvánvalóan azt nem lehet, hogy egyszerűem (...) a kormány hátradől és azt mondja, hogy a polgárok fizessék ki a 15-szörös szorzót, /és/ a cégek (...) menjenek csődbe”. Utóbbit azzal illusztrálta: ha egy kisüzemnek eddig havi 500 ezer forint volt a gázszámlája, az nem fog tudni e helyett 8 milliót kifizetni.

A pártja közelgő tisztújításával kapcsolatos kérdésekre azt felelte: olyan szocialista pártvezetőket kíván az ország helyzete, akik az újra előtérbe kerülő baloldali kihívásra, a szolidaritás országos hiányára adnak korrekt baloldali választ, s akkor pártja „akár egy új reneszánszát és élheti”.

Kérdésre nem zárta ki, hogy maga is indul valamilyen tisztségért; mint mondta, „néhány napon belül minden (...) kiderül”.

Szintén kérdésre elmondta: pártja felkérte, hogy 2024-ben újra induljon a zuglói polgármesterségért. Mint mondta, ha a zuglói polgárok ismét megtisztelik a bizalmukkal, akkor folytatja Zugló építését, nem lesz Karácsony Gergely főpolgármester kihívója.

„Zuglói polgármester szeretek lenni” – szögezte le. Olyan sikerekkel támasztotta alá preferenciáját, mint a Bethesda Gyermekkórház égéscentrumának a zuglói képviselő-testület által támogatott fejlesztése, amely „érdeke Zuglónak is meg egész Budapestnek”, mert hiányában baj esetén akár Miskolcig kell menniük az égett gyerekeknek.

Szintén sikerként könyvelte el, hogy Zugló már júniusban lezárta áram- és földgázbeszerzését. Mint mondta, „mi még szerencséseknek vagyunk mondhatók, mert (...) ’csak’ nyolcszoros árán kaptuk az áramot”, így 500 millió forinttal kerül többe a tavalyinál. Kiemelte: ma már mind az áramot, mind a gázt sokkal drágábban kapná meg a kerület.

A fővárosról elmondta: „nagyobb a baj”, mert ott folyamatban vannak a beszerzések, de a tavalyinál jóval nagyobb világpiaci árak 200 milliárdos hiányt is üthetnének a budapesti büdzsén. Ez a teljes büdzsé 40%-a, „nyilván kigazdálkodhatatlan”.

Kijelentette: egy önkormányzatnak az egyetlen fontos feladata, hogy az ott élő polgárait, amikor baj van, meg tudja segíteni.

„Tehát a szociális és egyéb, idősgondozó részlegünket akkor sem fogjuk (...) becsukni, hogyha már minden összedől” – szögezte le Budapest XIV. kerületének polgármestere.

A Zuglóban igénybe vehető támogatásokról elmondta: a Karácsony Gergely korábbi zuglói polgármester által „ráhagyományozott” fűtéstámogatási rendszerben már az áremelkedés előtt 27 ezer forinttal segítették a családokat 142 ezer forintos havi jövedelemhatárig vagyonvizsgálat nélkül, ez most kiegészül a főváros által biztosított, jövedelemhatártól függően akár 48 ezer forintos programmal; a két, egyszerre igénybe vehető támogatás most „jelentős segítséget tud majd nyújtani”.

Kapcsolódó párttagok