2011. szeptember 29. 12:49

Feleslegesen szórja szét az Orbán-kormány az adófizetők egy százalékos felajánlását!?

Oláh Lajos, a Parlament Fenntartható fejlődés bizottságnak alelnöke az elmúlt időszakban számos alkalommal fordult Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez többek között az adófizetők egy százalékos felajánlása kapcsán, melyre sajnálatos módon mind a mai napig nem érkezett válasz. Ugyanis az adófizető állampolgárok több mint egymilliárd forintot ajánlottak fel korábban annak reményében, hogy már 2011-ben a pollenszám drasztikusan csökkeni fog, melytől az életkörülményük javulását várták. Sajnos ez nem így lett. A felajánlások hatására nem hogy a helyzet nem javult, hanem a kormányzat még mindig tétlenül azt várja, hogy a problémát helyettük majd az időjárási viszonyok oldják meg.

Oláh elmondta, számos ígérgetés elhangzott a Kormányzat részéről, hogy mit is fognak tenni ebben az évben a parlagfű fertőzöttség csökkentése érdekében, azonban semmilyen valódi lépés nem történt, pedig a fedezet meg lett volna rá. Voltak hangzatos ígéretek, hogy kommunikációs kampányt indítanak, különböző oktatási programokat fognak támogatni stb., de mindezzel csak azt próbálta álcázni a jelenlegi Kormány, hogy semmit nem tesz a parlagfű-mentesítés érdekében, miközben a rendelkezésre álló forrásról, annak felhasználásáról semmit nem árulnak el.
 
Legutóbb a sajtóból arról értesülhettünk, hogy az idén új felderítési módszerrel dolgoznak a hatóságok a parlagfüves területek felderítése és fertőzöttség megszüntetése érdekében, helikopterrel járják a megyéket, mindezt gyakorlatilag a parlagfű-szezon végén. A szocialista képviselő értetlenül áll a dolog előtt. A vitatott felderítési módszert miért ilyen későn végzik? Mikorra lesz ennek eredménye? Egyáltalán lesz-e hatással a 2011. évi pollenszám csökkentésére ez a módszer? Miért még mindig csak a hatósági eljárásba illeszthetőségét vizsgálják, mikor elviekben már tavaly is volt ilyen jellegű feltérképezés? Hogyan értesítették a megyék lakosságát a szóban forgó helikopteres felderítést megelőzően, hiszen korábban a minisztérium azt a tájékoztatást adta, hogy ezáltal kívánják jogkövető magatartásra bírni az embereket? Mekkora költséggel jár mindez? Ha ennek fedezetéül is az adófizetők egy százalákos felajánlása szolgál, arról miért nem tudhatnak az állampolgárok?

Oláh hangsúlyozta ma már egyértelmű, hogy a Kormány nem tett semmit a csaknem 2 millió magyar ember érdekében. A szóban forgó helikopteres felderítéssel is csak félrevezetik az embereket és feleslegesen szórják szét az adófizetők felajánlásait. Most már késő bármit is tenni, azonban kéri azokat a civileket, akik eddig is oly sokat dolgoztak az ügyért, hogy a továbbiakban se hagyják abba a munkát, hiszen annak reményében kell dolgozni, hogy 2012-ben és az év hátralévő részében valós döntések szülessenek a parlagfűvel folyatott küzdelem terén.

Hogy minderre szükség van, ahhoz pedig nem férhet kétség, hiszen már a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa is kérte az illetékes minisztereket, hogy lépjenek az ügy megoldása érdekében.