Népszava
2012. július 30. 11:03

Feleslegessé váltak Orbán emberei

Az utóbbi hónapokban sorra buknak el az Orbán Viktor által kinevezett kormánybiztosok és megbízottak. Hivatalosan feladataik befejezése, illetve kormányzati átszervezés miatt menesztették posztjáról Budai Gyulát, Selmeczi Gabriellát, Baán Lászlót és Ókovács Szilvesztert, a tények azonban mást mutatnak.

Budai "elszámoltatása" eddig valamennyi ügyben kudarcot vallott, Selmeczire már nincs szükség a magán-nyugdíjpénztárak államosítása után, a kulturális terület két "helytartóját" pedig egyszerűen hátrébb léptették: egyikükből miniszteri biztos, a másikból az Opera főigazgatója lehet.

Augusztus 31.-i hatállyal a nyári szüneti előtti utolsó kormányülésen felmentették posztjáról Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost. A 2010 novemberében - Orbán Viktor miniszterelnök által - kinevezett politikus a hivatalos indoklás szerint azért fejezte be munkáját, mert a nyár végén lejár a jogszabályok által engedélyezett 2 éves megbizatása. A törvény szerint azonban a kormánybiztosok tevékenysége addig is tarthat, amíg "a szóban forgó feladat befejeződik", tehát a döntés értelmében a kormány befejezettnek tekinti a választások után nagy lelkesedéssel indított elszámoltatást. Budai a múlt szerdai kormányülésen tett jelentésében ugyan igyekezett sikeres színben feltüntetni munkásságát, a tények azonban a politikus munkájának csúfos kudarcáról árulkodnak.

A kormánybiztos beszámolója szerint az elmúlt másfél évben 1434 bejelentés érkezett az előző kormányzati ciklushoz köthető "visszás, vitatható ügyekben". Ezek alapján azonban mindössze 107 esetben készült a nyilvánosság számára részben vagy egészben elérhető vizsgálati jelentés vagy feljelentés. Tovább árnyalja a képet, hogy már csak 46 kormánybiztosi feljelentés tárgyában van folyamatban nyomozás, és további 4 ügyben történt vádeemelés, így azok bírósági szakban vannak. Az elindított eljárásokban összesen 47 ember szerepel gyanúsítottként.

A "nagyvadakat" azonban nem sikerült levadásznia Budai Gyulának. A legfontosabb "célpontnak" kikiáltott Gyurcsány Ferenc ellen július 20.-án a Központi Nyomozó Főügyészség bizonyítottság hiányában megszüntette az eljárást, azaz nem emeltek vádat ellene. Gyurcsányt hivatali visszaéléssel gyanusították meg, az ügyészség korábbi gyanúja szerint 2008-ban kormányfőként "túllépte hatás­körét", amikor egy sukorói beruházással kapcsolatban befektetőkkel tárgyalt személyesen és a projekt támogatása részéről "utasítás jellegét mutatta".

Az eljárás megszűnése ellenére a Sukoró-ügy hosszú ideig tematizálta a közbeszédet, így Budai és a Fidesz csak Gyurcsány időleges lejáratásában tudott sikert felmutatni. A közelmúltban azonban ez a taktika is kudarcot vallott: a Fővárosi Törvényszék nemrég hozott, elsőfokú ítéletében nyilvános bocsánatkérésre és 1 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte az elszámoltatási kormánybiztost, mert a Bábolna-ügyben minden alapot nélkülözve nyilvánosan azt állította, hogy 365 millió forint közpénz, vagy annak egy része Tátrai Miklós vagy hozzá köthető személyek magánszámláin kötött ki.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezérigazgatóját ugyanis szintén felmentette a bíróság a Budai által megfogalmazott vádak alól, bár a kormánybiztos ezt az ügyet az elszámoltatás "legkonkrétabb eredményének" nevezte. Időleges sikert hozott Budai számára a "filozófus-ügy" is: a kormánybiztos másfél évvel ezelőtt vádolt meg hűtlen kezeléssel olyan, nemzetközi hírű, baloldali-liberális érzelmű, Orbán Viktorral szemben többször is kritikusan nyilatkozó filozófusokat, mint Heller Ágnes, Vajda Mihály és Radnóti Sándor. Budai szerint a tudósok nem végeztek érdemi munkát a különféle pályázati pénzek ellenében, ennek ellenére idén nyáron a rendőrség után az ügyészség is - bűncselekmény hiányában - megszűntette az eljárást.

Kevésbé látványosan bukott meg Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök "nyugdíjvédelmi" megbízottja, akit szintén másfél évvel ezelőtt - a magán-nyugdíjpénztárak államosításának kezdetén - neveztek ki abból a célból, hogy jogi és retorikai támadást indítson a több mint 3 ezer milliárdnyi nyugdíjvagyont kezelő pénzügyi intézmények és az ellenzék ellen. A fideszes politikusnő legutóbb idén májusban emelte fel "hangját" a pénzükből már kiforgatott magánpénztárak ellen, amiért szerinte a pénzügyi cégek több mint 850 milliárd forinttal rövidítették meg a pénztártagokat. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 3 büntetőfeljelentést is tett, ennek ellenére Orbán nem tartott tovább igényt Selmeczi szolgálataira: nevét - hivatalosa bejelentés nélkül - egyszerűen eltüntették a kormany.hu azon részéről, ahol a miniszterelnöki megbízottak vannak felsorolva.

A kulturális területen dolgozó kormánybiztosok közül kettőt, Baán Lászlót és Ókovács Szilvesztert a múlt hét végén váltotta le Orbán Viktor. Úgy tudjuk, a filmes ügyekért felelős Andy Vajnát és a fertődi Esterházy-kastély, illetve a Várbazár rekonstrukciójáért felelős Zumbok Ferencet nem fenyegeti egyelőre a kormánybiztosi pozíció elveszítése. Baán és Ókovács esetében nem kegyvesztettségről van szó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sietve közölte, hogy a kormánybiztosok feladatai a tárcához kerülnek, és ott továbbra is számítanak az augusztus végén leköszönő kormánybiztosok munkájára, bár nem tudni, milyen minőségben. Az érintettek nem nyilatkoztak, de forrásaink szerint ebből az következik, hogy Baán vélhetően miniszteri biztosként folytatja tovább a Múzeum-negyed előkészítését.

Ókovács Szilveszter esetében is csupán arról lehet szó, hogy hátrébb lép a kormányzati rangsorban. Forrásaink szerint miniszteri biztosként, esetleg megbízott főigazgatóként folytatja a munkát. L. Simon László kulturális államtitkár a közelmúltban többször hangsúlyozta, hogy ki kell írni az Operaház főigazgatói pályázatát, ami vélhetően a jövő évadban megtörténik. Ókovácsot tavaly augusztusban a Magyar Állami Operaház irányításával kapcsolatos feladatok ellátására az intézmény főigazgatói munkakörének betöltéséig, de legfeljebb kétéves időtartamra nevezte ki kormánybiztossá a miniszterelnök.

Ókovács korábban a Duna Tv vezérigazgatója volt, onnan került kormánybiztosként az Operaház élére. Ezt a posztot vélhetően azért kapta, mert Réthelyi Miklós korábbi nemzeti erőforrás miniszter - Orbán ellenében - mást nevezett ki főigazgatónak, akinek végül le kellett mondania. Ezért kell új pályázatot is kiírni.

Változó erőviszonyok

Többen felvetették, hogy Baán és Ókovács lefokozása L. Simon László kulturális államtitkár erejét mutatja, ám kormányzati forrásaink szerint a kormánybiztosi tisztogatás Orbán Viktor és Lázár János szintjén dőlt el. Ennek legfeljebb haszonélvezője lehet L. Simon, nem generálója. Ugyanakkor mégis a kulturális terület Balog Zoltán miniszter és L. Simon László államtitkár nevével fémjelezhető konszolidációját is jelzi a lépés. Ugyanis korábban épp azért kellett kormánybiztosi szintre helyezni bizonyos feladatokat, mert a tárca képtelen volt megoldani azokat.

Így lett a kulturális területen négy kormánybiztos: a filmes ügyeket Andy Vajna, a Várbazár felújítását pedig Zumbok Ferenc irányította, akihez nemrég a fertődi Esterházy kastély rekonstrukcióját is hozzácsapták. Úgy tudjuk, az ő pozíciójuk megmarad, Zumbok Orbán régi, bizalmi embere, és Vajna is elég erős ahhoz, hogy megőrizze kiemelt pozícióját, függetlenségét.

Molnár Richárd-Hamvay Péter / Népszava    

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=572867