mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 26. 14:31

Felháborító felelőtlenséggel építi le a munkabiztonságot a kormány

Felháborító felelőtlenséggel építi le a munkabiztonságot a kormány
Komjáthi Imre kedden, vezérszónoki felszólalásában elmondta, a kormány a munkavállalók millióinak az egészségéről és életéről szóló változtatási tervet is a szakszervezetekkel és szakértőkkel való egyeztetés nélkül, „az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről” szóló salátatörvénybe bújtatva készül megszavaztatni. Az MSZP társelnöke szerint ismét semmibe veszik a munkavállók jogait és nem törőnek a biztonságos munkakörülményekkel, ezért az MSZP kezdeményezi a felelőtlen módosítók elhagyását és, hogy az SZJA 1 százalékát a szakszervezeteknek is fel lehessen ajánlani.

Az MSZP a munkavállalók, a munkájukból élő, dolgozó emberek és az ő jogaikért küzdő érdekvédelmi szervezetek szövetségese, kezdte felszólalását a szocialista országgyűlési képviselő. Elmondta, megdöbbentő, hogy a korábbi heves tiltakozások ellenére a kormány a munkavállaló-ellenes törvénymódosító javaslat megszavaztatására készül. Valamint a korábban nagy port kavaró, a szakszervezeti tagdíjlevonási kötelezettség megszüntetését célzó törvényjavaslatot még tovább szigorítaná a kormány, így a törvényalkotó már nem csupán felmenti a munkáltatókat a levonási kötelezettség alól, hanem kategorikusan megtiltja nekik a közreműködést.

Utóbbi hatalmas gondot és nehézséget okozhat az érdekvédelmi szervezeteknek, hiszen újabb adminisztrációs terheket, valamint figyelmet fog igényelni a szakszervezeti tagság, ezeket a többlet terheket pedig várhatóan nem mindenki fogja vállalni, így drámai létszámcsökkenésre lehet számítani.

Komjáthi Imre szerint a kormány indíttatása az lehet, hogy leépítse az érdekvédelmi szervezeteket, hiszen azok egységbe tömörülnek és kiállnak a jogaikért. Hozzátette, a törvénytervezet jelenleg csak a köznevelés, az egészségügy, a közalkalmazottak, a kormánytisztviselők, a köztisztviselők és a honvédelmi alkalmazottak körét érinti, de a

jövőben egyetlen tollvonással akár Magyarország összes szakszervezeti tagjára kiterjeszthető. Ezáltal pedig az eddiginél is kilátástalanabb helyzetbe kerülnének a magyar munkavállalók.

Az MSZP országgyűlési képviselője felsorolta, mely szakszervezetek indítottak tiltakozó petíciót a kormány terve hallatán. Ezek a következők: Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ), Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), Autonóm Területi Szakszervezet, Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, Központi Statisztikai Hivatal Szakszervezete, Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, Magyar Szakszervezeti Szövetség, Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete.

A szocialista társelnök szerint nem szabad hagyni, hogy még jobban veszélybe kerüljenek a dolgozók jogai és megkérdőjelezhetővé váljon a munkabiztonság, így mindenképpen ki kell fejezni az egyet nem értést. 

„Az előző tervnél is sokkolóbb a másik törvénymódosító tervezetnek, a munkavédelmi törvény átírásának a bevezetése, annak ugyanis túlzás nélkül életveszélyes következménye lehet” – folytatta vezérszónoki felszólalását Komjáthi Imre. 

A kormány módosító javaslatával tulajdonképpen teljesen levenné a munkavédelmi tájékoztatás felelősségét a munkáltatók válláról és kontroll nélkül a dolgozókra bízná, ismerjék meg a rájuk váró munkahelyi veszélyeket és az esetleges balesetek elleni megfelelő védelmet is. Az érdekvédelmi szervezetek együttes véleménye szerint a kormány tervének legrémisztőbb pontja, hogy a munkáltató letudhatja a munkavédelmi oktatást egy levéllel vagy emailen keresztül, arról meg sem kell bizonyosodnia, hogy a dolgozó elolvassa-e azt vagy megérti-e.

A munkavállalók és az ő jogaikért kiálló szervezetek minden tiltakozása eredménytelen volt, hiszen a kormány minden ellenérvet lesöpört az asztalról, nem vett figyelembe semmilyen javaslatot. Továbbá nem csak a munkavállalók érdekeit hagyják figyelmen kívül, hanem az uniónak tett ígéretüket is megszegik. 

„A jelzett intézkedés nemcsak felelőtlen, hanem ellentétes a munkavédelem alapvető elveivel és az Európai Tanács irányelvével is” – emelte ki Komjáthi Imre. Az MSZP országgyűlési képviselője továbbá kifejtette, korábban a gazdaságfejlesztési minisztériumtól kért tájékoztatást a munkavédelmi dolgozók számáról, érdemi választ azonban nem kapott.

A szocialista társelnök szerint a munkavédelem hiánya emberi életeket követel. Mint fogalmazott, „szó szerint emberi testrészekkel, magyar dolgozókkal tömik be a gazdaságpolitikája réseit”. „A magyar ipar versenyképessége sok esetben a magyar dolgozók egészségével fordítottan arányos” – szögezte le. Ennek megakadályozása érdekében rendszeres munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzéseket kellene biztosítani, ehhez pedig szükséges a munkaügyi ellenőrök számának növelése.

„Az MSZP szerint felháborító felelőtlenség az, ahogy a munkabiztonságot leépíti a kormányzat” – foglalta össze felszólalását az MSZP társelnöke. Az MSZP éppen ezért módosító javaslatokat nyújtott be a törvényjavaslathoz, melyek ezen felelőtlen szabályok elhagyásáról szólnak, valamint, hogy az SZJA 1%-át a szakszervezetek részére is fel lehessen ajánlani.

Kapcsolódó párttagok