2012. február 09. 11:28

Felháborító provokáció

A Magyar Szocialista Párt Mezőkövesdi Szervezete felháborodásának és mélységes megdöbbenésének ad hangot az éhségmenetet ért provokáció miatt.

A Mezőkövesdre érkező demonstrálókat kedden Tállai András államtitkár és helyi fideszes politikusok fogadták. A hosszú meneteléstől elcsigázott embereknek a képviselő munkát és kenyeret ajánlott, majd elhangzott: mindenkinek van munka Mezőkövesden, aki dolgozni akar, ameddig van hó.

A menet tagjaira hólapátok vártak a városban. Több tiltakozó, köztük a menetet életre hívó Tóth Imre is felvette a munkát, majd megfogta a felajánlott lapátot. Többen azonban nem vállalták a feladatot, elmondásuk szerint azért, mert attól tartottak, hogy adataik regisztrálását követően a jövőben kellemetlenségeik lehetnek.

Havat lapátoló alkalmi munkásokat a demonstráció előtt nem lehetett látni a városban, a feladatot az egyik helyi cég munkagépekkel végezte. Korábban hóeltakarító munkát alkalmi munkásoknak nem hirdettek Mezőkövesden. Annak ellenére, hogy nehéz sorsú és dolgozni akaró ember akad bőven a városban. Közel 1100 embert érint munkanélküliség Mezőkövesden, az elmúlt évben a regisztrált álláskeresők 52%-a, 559 fő semmilyen ellátásban nem részesült. Számukra minden egyes munkalehetőség óriási segítséget jelentett volna.

Az éhségmenet tagjai erre az aggasztó társadalmi jelenségre akarták ráirányítani a kormányzat és a települési vezetők figyelmét. Borsodban az emberek egy részét a kilátástalanság és az elviselhetetlen nyomor sújtja, igaz ez Mezőkövesdre is. Ennek ellenére érzékelhető intézkedés nem történt, hogy a legnehezebb sorsú embereknek a téli hónapokban munkát biztosítsanak. Bizonyítja ezt az is, hogy a másnap munkára jelentkező mezőkövesdieknek már nem ajánlották fel a hóeltakarítást, annak ellenére, hogy hó volt bőven, és persze egy komolynak hangzó ígéret is. Úgy látszik, hogy a Fidesz célja valójában nem a szívélyes vendégvárás volt, hanem a menet tagjainak a megleckéztetése. Talán azt akarták bemutatni, hogy azok, akik részt vesznek a demonstráción dologtalanok, munkakerülők, és ráadásul megbízhatatlanok is.

Ezzel szemben azonban Tóth Imre és társai tisztességgel végigdolgozták a mínusz 13 fokban a nyolc órát, ebben a helyi szocialista városi képviselők: Guti Árpád, Nyeste László és több helyi szimpatizáns is végig segítették. Több mint 30 köbméter havat szállítottak el munkájuk nyomán, és több száz méter utat és járdát tettek közlekedésre alkalmassá. A hómunkások munkabérüket és az államtitkár által ajánlott kenyeret eljuttatták a helyi rászoruló családoknak.
A kormányzati intézkedések következtében az árak emelkedtek, a jövedelmek és egyéb juttatások csökkentek. Ennek eredményeként mára több millió ember helyzete kilátástalanná vált. Munkát mindenki számára biztosítani kellene az országban, hogy a szociális problémák egy részét meg lehessen oldani.
De úgy látszik, Mezőkövesen csak a kiválasztott kevesek kaphatnak alkalmi munkát. Az igazi társadalmi problémákat kellene eredményesen kezelni a kormányzatnak, mert az emberek dolgozni akarnak, és méltó körülmények között tisztességesen akarják élni életüket. Nem megalázni kell a nehéz helyzetben lévő embereket, hanem lehetőséget biztosítani számunkra, hogy jobbá tegyék életüket. Ma azonban Magyarország nem ebbe az irányba tart. Ezért követelik egyre többen: munkát, kenyeret!


Nyeste László