2012. május 10. 14:20

Felhívás a miniszterelnökhöz és a köztársasági elnökhöz

"A mi vágyainkban nincs semmi rendkívüli: egy erős, független, szabad országot akarunk, amely biztonságos életet nyújt nekünk." (Orbán Viktor, 2012. február 7.)

Kedves miniszterelnök úr!

Mivel mi is ilyen országot akarunk, kérjük, ne rombolja tovább a magyar sajtószabadságot! Ne rombolja tovább Magyarország tekintélyét azzal, hogy bár a médiatörvény az Alkotmánybíróság által előírt és az Európa Tanács által is elvárt módosítását május 31-ig kellene elfogadni, az Ön kormánya még elő sem terjesztette az erre vonatkozó jogszabályt. (Ha már itt tartunk, üdvözöljük, hogy Szabó Máté Alkotmánybírósághoz fordul, mert számos ponton alkotmányellenesnek találta a médiatörvényt. Mi tavaly év végén ugyanezt tettük.)

"Méltó helyre kell tenni a teljesítmény elismerését." (Áder János, 2012. május 6.)

Kedves köztársasági elnök úr!

Kérjük, ne csak szavakban, tettekkel is szerezzen érvényt annak a vállalásának, mi szerint államfőként kiemelt figyelmet szentel majd annak, hogy életünkben mindinkább polgárjogot nyerjen egymás sikereinek és teljesítményének elismerése.

Íme, az első lehetőség: a sosem látott közpénzbőségben lévő, a költségvetésből 2012-ben 65 milliárd forinttal részesülő MTVA a pénzhiányra hivatkozva százával bocsátja el a sajtómunkásokat, a jövőben - pénzhiányra hivatkozva (!) - megvonja az MTV még élő örökös tagjainak életjáradékát. Kérjük, emelje fel szavát a hazai televíziózás nagyjainak vitathatatlan teljesítményét elismerő javadalmazási rendszer eltörlése ellen!

Kérjük továbbá, hogy első dolga a médiatörvény alkotmányos kontrollja legyen! Pláne azok után, hogy beiktatási beszédében arról a Deák Ferencről beszélt a legnagyobb elismeréssel, aki szerint "a szó szabadsága nem puszta szó, hanem nemzeti juss".

Kivánjuk a' sajtó szabadságát, censura eltörlését.

Nyakó István,
országgyűlési képviselő