Belföld | földbérlet közlemény
2013. január 30. 17:06

Felhívás a vidék 'megmentőjéhez'

Lassan megszokjuk, hogy a Fidesz a szakmai felvetéseinkre semmitmondó válaszokat ad.  Ez nem is meglepő annak tükrében, hogy a minisztériumok vezetőségéből lényegében valamennyi hozzáértő szakembert eltávolították.

A pánik viszont nagy úr. Ez a földbérleti pályázatokkal kapcsolatos közleménykazalból is látszik. A VM vezetése végre rájöhetett, hogy nem jött be a mutyizás. A baj akkor kezdődött, amikor a vesztes gazdálkodók a nyilvánossághoz fordultak, az MSZP pedig feltárta az igazságot: a kiválasztott hűbéreseknek eszük ágában sem volt állatot tartani.

Mi egyetlen tisztességes gazdát sem fenyegettünk, és nem is fogunk. De nem tűrjük, hogy szerencselovagok, műkörmösök, tetőfedők, vagy épp a Magosz helyi kiskirályai fiktív vállalásokkal vegyék el az igazi állattartóktól a földet. Minden jogi és politikai eszközt be is vetünk a tisztességes gazdák védelmében.

Ezt tettük tegnap is, amikor felhívtuk a közvélemény figyelmét az évfordulós pályázatokkal kapcsolatban például arra, hogy a helyszínen járva nyomát sem látjuk állattartásnak, sőt a nyertesek a megtermelt takarmányt az aszályos időjárás ellenére már betakarításkor eladták, vagyis világos, hogy eszük ágában sem volt hízómarhát, birkát tartani.

Tény, hogy az állattartással életében nem foglalkozó minisztériumi médiahadnak nem kell tudnia, mivel is jár a gazdálkodás. De az mégiscsak sok, ha a szakmai ismeretek hiányát kétségbeesett mocskolódással próbálják palástolni.

Ha a családi gazdálkodó hodálya mellől odaadják a földet a havernak, ha a lineár öntözőberendezés egyik szárnya alól kiveszik a földet, ha tehéntelepet záratnak be azért, hogy a helyi Magosz-vezetőé legyen a föld, ha a miniszterelnök barátja 1350, az államtitkár unokaöccsének apósa pedig1000 hektárt vehet el a helyben lakó állattartók elől, az nem sikertörténet, hanem piti mutyizás.

Úgyhogy urak, itt az idő! Ahogy jeleztük, egy év elteltével eljött az igazság órája. Ebben a percben már az lenne a legbölcsebb, ha a pánikszerű sikerpropaganda helyett inkább mélyen hallgatnának és cselekednének. Elég volt a mellébeszélésből, a szakmaiatlan közleményekből, lássuk a tényeket!

A Magyar Szocialista Párt nevében ezúton nyílt felhívást intézek Fazekas Sándorhoz, a második Orbán-kormány agrárügyekért felelős vezetőjéhez. Kezdeményezem, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetője egy szabadon, de két héten belül megválasztott helyen és időben álljon ki velem a magyar közvélemény elé, hogy a nyilvánosság előtt vitathassuk meg a földbérleti pályázatok visszásságait.

Kezdeményezem továbbá, hogy erre a vitára hívjuk meg a legnagyobb felzúdulást kiváltó döntések nyerteseit és veszteseit is, hogy ők is a nyilvánosság előtt és személyesen tehessék fel kérdéseiket Fazekas Sándornak, és természetesen nekem is. Remélem, hogy a vidék "megmentője" nem fut el a nyilvános vita elől.

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke