2012. február 18. 10:14

Felhívás Budapestért!

Budapest a Köztársaság fővárosa volt és marad.

A budapestiek hazafiak és európaiak. Budapest az Európai Unió pártján áll, amely fokozatosan bővül és lépésről lépésre mélyebb együttműködést épít. Nem támogatjuk a mai múltba révedő, soviniszta, bezárkózó, délibábos állameszményt, amely bünteti Budapestet. Le fogjuk váltani az ezt szolgáló fővárosi vezetést, Budapest ismét demokratikus, valódi népfelség alapján álló város, a Köztársaság fővárosa lesz.



Budapest a gondolkodó szellem fővárosa. Nem volt olyan hazánk fejlődését előrelendítő gondolat történelmünkben, amely ne kötődne valamilyen módon a város történetéhez. Az itt összpontosuló tudományos, művészeti és oktatási központok és intézmények nemzetünk legféltettebb kincsei. A mai kormány mindezekkel szemben egy meghaladott és elbukott kor legrosszabb eszményei nevében át akarja nevelni a város szabad polgárait. Nem fogjuk hagyni.

Budapest évszázadok óta a magyar ipar és a gazdasági élet központja, a szervesen hozzátartozó agglomerációval együtt az ország motorja. Lakói az elmúlt évtizedekben megszenvedték a modernizáció és a globalizáció kényszereit, de ismét a fejlődés élére kerültek. Miközben az ország össztermékének közel felét itt állítják elő, a gazdasági válság hullámaira ülve a kormányzó erők a városnak jutó forrásokat egyre inkább szűkítik, így zsarolva a fővárost intézményei államosítása érdekében.

Budapest áldozata lett a ”mindenki harca mindenki ellen” kormánypolitikájának. A Fidesz uralta külső kerületek harcolnak a kormányzó erők uralta belső kerületek ellen. A nemzeti együttműködés kormánya harcol a főpolgármester ellen. A kormánypárt vidéki kötődésű potentátjai harcolnak Budapest fejlesztése ellen. A Fideszen belüli elhallgatott, leplezett, eltakart ellentétek Budapesten szabad utat kaptak. Ezt megszenvedik a fővárosiak. A Budapesten és máshol élő magyarok közös felelőssége, hogy változtassunk a mai háborús helyzeten, együttműködő országot és társadalmat teremtsünk.

 
Budapest fejlődése az elmúlt másfél évben leállt. Miközben a most kormányon lévők sokat profitáltak az európai adófizetők pénzéből létrehozott fejlesztésekből, mégis lefékezték azokat, egyes programokat töröltek. Támadó politikájukkal az egész támogatási, fejlesztési rendszert veszélyeztetik, tudatosan büntetik Budapestet és a budapestieket.

Budapest foglalkoztatottjai, a munkások, alkalmazottak, közalkalmazottak mindig az önszerveződés, a szakmai- és érdekvédelmi szerveződés bástyái voltak. A jelenlegi állampárt mindent elkövet fórumaik, jogaik, működési lehetőségeik tönkretétele érdekében, ezzel szánt szándékkal gátolja az elszegényedés, a munkanélküliség elleni küzdelmüket. Meg fogjuk állítani azt a politikát, amely a jómódúakat a szerényen élők rovására támogatja, nemzeti egységet, méltóságot és jólétet hazudik, miközben megosztja, megalázza és elszegényíti a társadalom többségét.

Budapest még most is, minden ez ellen ható kormányzati döntés ellenére az ország legvonzóbb és leglátogatottabb turisztikai célpontja. Ezért fáj minden városát szerető embernek, hogy fővárosunk ma sokszor rosszkedvű, szürke, egyre nehezebben élhető a Fidesz elnyomása alatt. Nem tűrjük szótlanul, hogy a főváros jövőjét korlátozzák, forrásait megvonják. Nem hagyjuk, hogy a Fidesz bezárkózó, idegenellenes, sőt, helyenként antiszemita felhangú politikája meghozza keserű „gyümölcseit”.

Budapest kifosztóit meg kell állítanunk a városért és Magyarországért. Ezért hívjuk a főváros polgárait, a nemzeti, vallásos, ateista, konzervatív, szabadelvű, környezetvédő, baloldali és szocialista érzelműeket, a demokráciában gondolkodókat, az európai parlamentáris rendszerek híveit, a budapesti civil közösség és a szakszervezetek tagjait: védjük meg közös értékeinket, ne engedjünk a Köztársaságból! Váltsuk le a főváros bukásához vezető tekintélyuralmi, rasszistákat és neonácikat eltűrő, populista politikát. Indítsuk el Budapest újjáépítését!

 
Budapest, 2012. február 17.
Elfogadta az MSZP Budapesti Küldöttértekezlete 2012. február 17-ei ülése.