Pécsi Stop | Belföld | Zsolnay Pécs
2014. június 13. 15:05

Feljelentés a Zsolnay ügyében

Feljelentést tesznek a szocialisták a Zsolnay márkanév levédetése miatt, elegük volt a titkolózásból. Újra leszögezték: az államnak vissza kellene vennie a manufaktúrát.

Tóth Bertalan és Szakács László baranyai szocialista parlamenti képviselők tartottak sajtótájékoztatót péntek délelőtt Pécsen, a Zsolnay gyár bejáratánál.

Tóth elmondta: az utóbbi napokban egészen elképesztő hírek derültek ki, ők és az egész MSZP felháborodott azon, hogy a Zsolnay márkanevet egy külsős cég védette le Európában és az Egyesült Államokban. - Azért is vagyunk elkeseredve, mert a közelmúltban sok minden történt a Zsolnay körül, mint a késedelmes fizetés, az elmaradt kötbér, a munkaügyi központnak visszafizetendő támogatás, a leépítések - így Tóth Bertalan. - Minden alkalommal kezdeményeztünk lépéseket, megoldásokat is javasolva, de mindig azt a választ kaptuk: legyünk türelmesek az új befektetővel.
A politikus elmondta: a gyár árbevétele a felére csökkent, folyamatosan pénzügyi gondok vannak, pedig nem azért akart a városvezetés befektetőt, hogy az vegetáltassa a gyárat, hanem azért, hogy a munkahelyeket megőrző, prosperáló cég legyen a Zsolnay.

A szindikátusi szerződés rögzíti: a névjegyről csak a cég közgyűlése dönthet, a város hozzájárulása is kell, így ami történt, az jogsértő. Szakács azzal folytatta: a névjegyet csak a gyár és Pécs városa hasznosíthatja.

- Ha nem hanyagul és felelőtlenül jár el, akinek a kormány nevében ellenőriznie kellett a gyárat, akkor ennek egy éve ki kellett volna derülnie - így Szakács László. - Azért, hogy megtudjuk, ki volt ennyire hanyag, interpellációt intézek a nemzetgazdasági miniszterhez, mindennek ugyanis egy erre vonatkozó kormányhatározatban foglalt monitoring során ki kellett volna már derülnie.

Szakács kiemelte: az a magyarázkodás, hogy a Zsolnaynak akarták megvédeni a nevet (erről Cséplő Petra, Bachar Najari felesége, a Zsolnay igazgatóságának vezetője és a márkát levédető Swiss Art Kft. tulajdonosa beszélt egy baranyai napilapban - a szerk.) arra hasonlít, amikor a Fidesz megvédte nekünk a magánnyugdíjakat. - Elvitték haza, most náluk van, és nemigen fog visszakerülni - így Szakács.

- Személyesen Páva Zsolt, Pécs polgármesterének felelőssége is felmerül, sőt egyértelmű az ügyben - folytatta Tóth Bertalan. - Amikor szót kértünk a Zsolnayval kapcsolatban, mindig halogató választ kaptunk tőle. Ennek itt a vége: hűtlen kezelés miatt büntetőfeljelentést fogunk tenni. A hatóságok vizsgálják meg, hogy mi történt a Zsolnay gyárban.

Tóth hozzátette: ha már a kormány százmilliárdokat költ MOL részvényekre, gáztározókra, milliárdokat stadionokra, akkor az élő szerződés alapján visszaveheti a Zsolnayt. Ha a kormány azt állítja, hogy az állam jó gazda, akkor vegye vissza a gyárat - erősítette meg a szocialisták korábbi felvetését a pécsi politikus.

Tóth a Pécsi STOP kérdésére elmondta: sem a közgyűlés tagjai, sem a helyi közélet szereplői semmilyen információval nem bírnak arról, hogy a városvezetés valóban a hatóságokhoz fordult volna a gyanús ingatlanapport ügyében, és az tényleg a bírósági szakban van. Tóth kiemelte: azt várják el, hogy vége legyen a titkolózásnak a Zsolnay ügyében.